leállítja a rakétahajtóművek értékesítését az Egyesült ÁllamoknakEgyre több ország vezet be szankciókat Oroszország ellen, amire sorra érkeznek a nagyhatalom válaszai is. Ezúttal az orosz Roszkoszmosz döntött úgy, hogy befejezi az együttműködést az amerikaiakkal, és nem exportálnak az országba több rakétahajtóművet. A Telex információi szerint Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz állami űrvállalat vezérigazgatója csütörtökön a Rosszija 24 tévécsatornán jelentette be a válaszszankciót.


 

 „Egy ilyen helyzetben nem tudjuk ellátni az Egyesült Államokat a világ legjobb rakétahajtóműveivel. Hadd repüljenek valami mással, a seprűnyélen, nem tudom, mivel”

 Az orosz állami űrvállalat, a Roszkozmosz a globális szankciókra válaszul kiadta legújabb fenyegetéseit, és azt állítja, hogy Oroszország leállítja a rakétahajtóművek értékesítését az Egyesült Államoknak. Állítólag a legtöbb rakétaindítást az Egyesült Államokban ez nem érinti, de a döntés változhat hogyan küldik a rakományt a Nemzetközi Űrállomásra.

A Roszkozmosz vezetője, Dmitrij Rogozin az Oroszország 24 tévécsatornának adott interjúban jelentette be az új politikát. “Ma úgy döntöttünk, hogy leállítjuk az NPO Energomash által gyártott rakétahajtóművek Egyesült Államokba történő szállítását”

; – mondta Rogozin az interjúban a Tass orosz állami sajtóoldal szerint. „Hadd emlékeztesselek arra, hogy az 1990-es évek közepe óta ezek a készletek meglehetősen intenzívek.” Rogozin hozzátette: „Repüljenek valami máson, a seprűjükön, nem tudom, mire” – írja a Reuters.
“Ma úgy döntöttünk, hogy leállítjuk a rakétahajtóművek szállítását.”

A döntés elsősorban két amerikai vállalatot érintene: a United Launch Alliance-t, amely a NASA és az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kulcsfontosságú kilövési szolgáltatója, valamint a Northrop Grummant, amely rendszeresen indít rakományt a Nemzetközi Űrállomásra a NASA számára. Mindkét vállalat az orosz nonprofit szervezet Energomash rakétahajtóműveire támaszkodik járműveinek az űrbe való kilövésénél. Az ULA azonban már azt állítja rendelkezik minden orosz szállító motorral, amelyre szüksége van a rakétáihoz, amikor átáll egy új járműre, amerikai gyártású motorral. Ami a Northrop Grummant illeti, ez a döntés megzavarhatja a társaság járműveinek jövőbeli járatait.

ULA

Az ULA, a Boeing és a Lockheed Martin vegyesvállalata az orosz RD-180-as hajtóművet használja Atlas V rakétájának meghajtásához, amelyet a vállalat közel két évtizede repül. Az RD-180 azonban ellentmondásos hardverdarab volt. Még 2014-ben, miután Oroszország megtámadta a Krímet, a Kongresszus megtiltotta az orosz rakétahajtóművek használatát nemzetbiztonsági műholdak kilövésére, ami megakadályozta volna az ULA-t abban, hogy az Atlas V-t védelmi minisztériumi küldetésekre használja. Ezt a tilalmat végül feloldották, de ez arra késztette az ULA-t, hogy megkezdje a Vulcan nevű új rakéta fejlesztését, amely amerikai gyártású hajtóműveket használna.

 

Az ULA végül Jeff Bezos Blue Originjét választotta az új Vulcan motorjának fejlesztéséhez. A BE-4 névre keresztelt motor leszállítása évekkel tovább tart az eredetileg tervezettnél. Az ULA vezérigazgatója, Tory Bruno azonban arra utal, hogy az első repülési BE-4 hajtóművek már majdnem készen állnak. „Az első BE4-esek már a kék gyárban vannak, és jól teljesítenek” – mondja Bruno Az él Twitter közvetlen üzenetben. „Van személyzetünk, aki segít és figyel.” A Vulcan első repülése, amelyre az idén kerül sor, egy Peregrine nevű holdmodult indít az Astrobotic kereskedelmi űrvállalat számára.

Mivel a Vulcan még mindig nem áll készen a repülésre, az ULA-nak továbbra is az Atlas V-re kellett hagyatkoznia, hogy fenntartsa az Egyesült Államok kormányával kötött piacra dobási szerződéseit. Mégis, mondta Bruno a múlt héten hogy az ULA „felgyorsította” az utolsó RD-180-as hajtóművek szállítását, amelyekre a vállalatnak szüksége volt, mielőtt a Vulcan repülni kezdett. Mondja Az él Az ULA-nak körülbelül két tucat másik RD-180-asa van a cég alabamai decatur-i létesítményében, amelyek a tervek szerint 2025-ig lefedik az összes fennmaradó Atlas-küldetést. Az ULA új szerződéses szakaszba lép az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumával, és Bruno szerint a vállalat az Atlas V-t fogja használni az új szerződéses szakasz első repüléséhez. A második szakasz összes fennmaradó járata a Vulcant használja majd.

“Évek óta repülünk velük, és rengeteg tapasztalatot és know-how-t gyűjtöttünk össze.”

Ez azt jelenti, hogy Rogozin legújabb fenyegetése egyelőre nem lesz hatással az ULA-ra, bár nem világos, mi történik, ha a BE-4 jelentősen késik az utolsó Atlas V küldetés után. ULA mondja a cég tette Lehetősége van több motor beszerzésére, ha szükséges. “Megállapodásaink vannak a műszaki támogatásról és az alkatrészekről, de ha ez a támogatás nem áll rendelkezésre, továbbra is biztonságosan és sikeresen végrehajthatjuk az Atlas programunkat” – mondta Jessica Rye, az ULA szóvivője. Az él egy véleményben. Ezt a Roscosmos jelentette be a Twitteren hogy Oroszország többé nem segít fenntartani a megmaradt RD-180-as hajtóműveket az Egyesült Államokban.

Bruno azt állítja, hogy az ULA az RD-180 működtetéséhez nem feltétlenül szükséges Oroszországgal folytatott konzultáció. “Szeretnénk konzultálni velük arra az esetre, ha a motor valami váratlan dolgot csinálna” – tweetelte Bruno egy kérdésre válaszolva. Az él. “De már évek óta repülünk velük, és rengeteg tapasztalatot és know-how-t gyűjtöttünk össze.”

Northrop Grumman

Valószínűleg ennek az új politikának lesz a legnagyobb hatása a Northrop Grumman Antares rakétáján, amely az NPO Energomash RD-181 hajtóművét használja. Rogozin azt állítja, hogy Oroszország még egy tucat ilyen motort szállít majd. “A mai naptól kezdve további 12 RD-181 hajtómű szállítását tervezték 2022-2024-ben, és tárgyalások folynak az Egyesült Államokkal is a javított működési jellemzőkkel rendelkező RD-181M hajtóművek szállításáról, de úgy gondoljuk, hogy ebben helyzet miatt az Egyesült Államok már nem tudja szállítani a legjobb motorjainkat” – mondta Rogozin egy interjúban a TASS szerint.

  Oroszország leállítja a rakétahajtóművek értékesítését az Egyesült Államoknak.

 Northrop Grumman Antares rakétája.Kép: Northrop Grumman

 A Northrop Grumman Antares rakétája elindítja a cég Cygnus űrszondáját, amellyel rakományt szállítanak a NASA Nemzetközi Űrállomására és onnan. A Northrop még legalább két járatot tervez a következő években. Valójában jelenleg egy Cygnus űrszonda van az állomáson, amely áprilisban teszteli az ISS fellendítésére szolgáló új képességet.

A legutóbbi áldozat Oroszország azon kampányában, amely az összes nemzetközi űrpartnerség megsemmisítésére irányul

Nem világos, hogy ez a közelmúltbeli változás milyen hatással lesz a Northrop Grumman jövőbeli bevezetésére. A cég nem válaszolt időben az észrevételezésre. A NASA szintén nem reagált azonnal a megjegyzéskérésre.

A Northrop Grumman csak a legutóbbi áldozata Oroszországnak az összes nemzetközi űrpartnerség lerombolására irányuló kampányában. Rogozin számos fenyegetést, késleltetést és törlést tett közzé az Oroszországgal szembeni nemzetközi szankciókra válaszul, amelyek az ország Ukrajna megszállására vonatkozó döntésének közvetlen következményei. Oroszország mindeddig felfüggesztette az Európával való közös kilövéseket, túszul ejtette egy kazahsztáni kereskedelmi vállalat műholdindítását, és azzal fenyegetőzött, hogy megszakítja a NASA-val a Nemzetközi Űrállomáson folytatott együttműködését.

“Szorosan figyelemmel kísérjük amerikai partnereink lépéseit, és ha továbbra is ellenségesek maradnak, visszatérünk a Nemzetközi Űrállomás létezésének kérdéséhez” – mondta Rogozin az orosz RT csatornának adott közelmúltbeli interjújában. „Nem akarok ilyen forgatókönyvet, mert arra számítok, hogy az amerikaiak lehűlnek.” A NASA tisztviselői az elmúlt héten többször is kijelentették, hogy a NASA és a Roszkoszmosz továbbra is együttműködik az ISS működőképességének megőrzésén.

Eközben a NASA-nak más lehetőségei is vannak az ISS-re való eljutásra az ügynökség másik jelentős kereskedelmi partnere, a SpaceX formájában. Az Elon Musk vezette vállalat különféle megállapodásokat kötött a NASA-val, hogy embereket és rakományt küldjön az ISS-re a SpaceX Falcon 9 rakétájával. A SpaceX összes hardverét az Egyesült Államokban gyártják, így a vállalat viszonylag immunis az Oroszországból érkező fenyegetésekkel szemben.


Source link