8,5 millióért gyámság alá helyeztette volna szüleit a jobbikos politikus?

Gyámság alá helyeztette volna szüleit Sneider Tamás, a Jobbik országos listájának kilencedik helyén álló politikus két és fél évvel ezelőtt, mivel pénzügyi vitába keveredett velük. A szülők elmondása alapján a vita egy 8,5 milliós elszámolás kapcsán kezdődött, és Sneider így próbálta elkerülni a polgári pert, amely még napjainkban is zajlik. Sneider Tamás az üggyel kapcsolatban csak annyit mondott lapunknak: ez egy családi tragédia, amellyel kapcsolatban nem nyilatkozik.

2007. szeptember 4-én Sneider Tamás – aki jelenleg a Jobbik Magyarországért Mozgalom egri jelöltje és a párt országos listájának a kilencedik, biztos bejutó helyét foglalja el – keresetet nyújtott be a Füzesabonyi Városi Bírósághoz. Sneider beadványában arra kérte a bíróságot, hogy szüleit (Sneider Lászlót és Sneider Lászlónét) helyezze cselekvőképességet korlátozó gondnokság alá. A felperes indoklásában úgy fogalmazott, hogy édesanyjának megromlott egészségi állapota olyan pszichés állapotot eredményezett, amely érthetetlen dühkitöréseket, idegösszeomlást okozott nála.

Sneider szerint a helyzetet súlyosbította, hogy közös családi gazdaságuk is csődbe jutott fölösleges pénzkiadások miatt. A beadványban szerepel, hogy édesanyja 2007. májusában gyilkosságot kísérelt meg a felperes ellen. Sneider mindezen tények figyelembevételével kérte szülei gondnokság alá helyezését, mivel ezek a tények és magatartásbeli problémák „komoly aggályokat keltettek benne szüleinek az ügyek viteléhez való belátási képességét illetően”. Sneider életrajza szerint jelenleg is közös családi gazdaságukban dolgozik, amelyet 2002-ben indítottak és szőlőgazdálkodással foglalkozik. Ezt követően a füzesabonyi bíróság elrendelte az alperesek igazságügyi pszichiátriai vizsgálatát. 

„Kijelentette, hogy azt lenyúlja” 

Az eljárás során Sneider Lászlóné elmondta, hogy 2006 őszén romlott meg a kapcsolatuk a fiával, mivel ő elhagyta a családját. Az akkori szüretet követően nem volt meg az elszámolás és a 8,5 millió forintos bevételről kijelentette, hogy „azt lenyúlja” – tette hozzá. Az alperes beszámolt arról is, hogy polgári pert indítottak a 8,5 millió forint elszámolására, amikor a fia beadta a gondnokság alá helyezést. Az alperes úgy nyilatkozott, hogy a fenti pénzösszeget a saját bankszámlájára utaltatta Sneider, így csak ő férhetett hozzá, pedig létezik egy szerződés, hogy bevételkor a terület arányában elszámolnak. „A fiam hamar elköltötte ezt a pénzt, és ezt követően arra kért minket, hogy az Egerben lévő, 12 hektáros birtokot is adjuk el” – emlékezett az egyik alperes. „Ezt nem tettük meg, majd zaklatott minket és azt mondta, ha nem, akkor megdöglötök, ami úgy értelmezhető, hogy nem lesz pénz a szőlő megművelésére, így nem tudjuk eltartani magunkat” – idézte föl a történteket az egyik családtag. Sneider édesanyja a vizsgálat során kijelentette, hogy fia „mindig kuncsorgott a pénzért, nem dolgozott. Testvérével is rossz a kapcsolata, de nekünk a másik fiunkkal jó a viszonyunk” – tette hozzá. 

Gyilkossági kísérlet?

A másik alperes a vizsgálat során beszámolt a felperes által gyilkossági kísérletként előadott esetről. „A gyilkossági kísérlet az volt, hogy a fiam a feleségemmel beszélt, én a kertben voltam, amikor segítséget hívott a párom. Én a kapával a kezemben felfutottam, kivette a kezemből a kapát. Kapott két tisztességes pofont a feleségemtől, megérdemelte, azért, amit a családjáról mondott, hogy nem baj, mi lesz velük, miután ő elhagyta őket.” A „gyilkossági kísérlet” kapcsán Sneider nem tett büntetőjogi feljelentést. A szülők az ügy kapcsán az MNO-nak elmondták, hogy fiuk azért kezdeményezte a gondnokság alá helyezést, hogy így kerülje el a 8,5 milliós elszámolás kapcsán a pert. „Emiatt állította, hogy mi nem vagyunk normálisak, azonban több vizsgálat is megállapította, hogy ez a feltevése nem felel meg a valóságnak” – tették hozzá. „A 8,5 millió forintos elszámolás kapcsán jelenleg is zajlik a per, de erről részleteket nem kívánok közölni” – mondta el lapunknak Sneider László. 

Megbukott Sneider kezdeményezése 

Az igazságügyi pszichológusi szakértő a vizsgálat lezárultával közölte, hogy az alperesek személyisége egészséges, kóros személyiségváltozásra „nincs adat”. A Füzesabonyi Városi Bíróság 2008. május 8-i végzésében úgy döntött, hogy Sneider Tamás felperesnek a Sneider László és társa alperesek elleni gondnokság alá helyezés iránt indított perében a bíróság a pert megszünteti. Az ügyben történt fellebbezés, de a felperesnek egyszer sem adtak igazat az ügyben, így mostanra ettől a kezdeményezéstől Sneider elállt. 

„Ez egy családi tragédia, aminek én sem örülök” 

„Ez egy családi ügy, nem szeretném a saját szüleimet rossz fényben feltüntetni” – mondta el lapunknak a Jobbik listájának kilencedik helyezettje. A 8,5 milliós elszámolási vita kapcsán az egri választókerület jobbikos jelöltje kijelentette, hogy ez a szüleinek sajátos problémája, és rosszul jönnének ki belőle. „Mivel a gyerekük vagyok, ezért nem akarom őket bántani. Nem akarom a szüleimet kitenni ennek” – tette hozzá. A polgári peres eljárásról Sneider elmondta, hogy reméli, hamarosan ítélet születik ebben az ügyben, a „szüleimnek rosszul áll a szénájuk”. „Nem kívánok sokat nyilatkozni az üggyel kapcsolatban, ez egy családi tragédia, aminek én sem örülök, és más sem örülne, ha hasonló helyzetbe kerülne a szüleivel kapcsolatban” – zárta szavait Sneider. 

(MNO)