NémetAz egyre drágább német idősotthonok helyett Magyarországra és a kelet-európai régióba hozzák Németországból a gondozásra szoruló nyugdíjasokat. Már több ezren vannak Magyarországon, és a következő években még jobban beindulhat az üzlet - írja a Guardian.

Tömegesen küldik Kelet-Közép-Európába az idős és beteg német nyugdíjasokat, mivel Németországban egyre kevesebben tudják megfizetni a drága és munkaerőhiánnyal küzdő idősotthonokat. A helyhiány és a költséghatékonyság miatt már eddig is idős németek ezrei érkeztek Magyarországra, de a közeljövőben valóságos rohamra lehet számítani - írja a Guardian című brit lap.

Az újság riportja szerint Magyarországon 2011-ben több mint 7000 német nyugdíjas élt különböző idősotthonokban, amivel a magyarok vezetik a német "nyugdíjasexport" célországainak versenyét. Csehországban több mint 3000, Szlovákiában pedig mintegy 600 idős németet helyeztek el eddig, de viszik őket Spanyolországba, Görögországba, Ukrajnába, valamint Thaiföldre és a Fülöp-szigetekre is.

A jelenség oka a Guardian szerint az, hogy Németországban az idősgondozás krónikus munkaerőhiánnyal küzd, a német intézményeket eddig is olcsó kelet-európai munkaerővel tartották életben. A rohamosan elöregedő német lakosság miatt azonban a modell így is tarthatatlanná vált. 2050-re becslések szerint minden 15. német állampolgárnak idősgondozásra lesz szüksége, azaz közel 4,7 millió embert kell majd elhelyezniük.


Idősek othona
Idősotthon Magyarországon (képünk illusztráció)
A külföldre telepített idősek problémáját a brit lap által megszólaltatott szakértők időzített bombának tartják. Német idősjogi szervezetek már most felszólaltak a jelenség ellen: a Sozialverband VdK Deutschland (VdK) nevű társadalompolitikai szervezet politikai beavatkozást sürget, mivel szerinte tarthatatlan, hogy a németeket idős korukra kitegyék az országból.

A szervezet a jelenséget "embertelen deportálásnak" tartja. "Egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy azokat, akik egész életükben Németországért küzdöttek, akik felépítették ezt az országot, most deportálják" - mondta a VdK vezetője, Ulrike Mascher.

Olcsóbb és jobb

A Guardian meginterjúvolt Magyarországon, Thaiföldön és Görögországban élő német nyugdíjasokat, akiknek egy része nem panaszkodott az idősotthoni ellátásra. Többen azt mondták, hogy ők választották a kitelepülést, mert itt kisebbek a költségek, és jobb ellátást is kapnak. Míg Németországban egy idősotthonban havonta 2900-3400 eurót (akár 1 millió forintot) is elkérnek az ellátásért, külföldön ennek kétharmadából is kijönnek a németek - írja a lap.

Az újság ugyanakkor találkozott olyan nyugdíjasokkal is, akik nyilvánvalóan vonakodva, kelletlenül költöztek el Németországból. A lapnak nyilatkozó egészségügyi szakértők szerint ráadásul az idegen környezet ártalmas is lehet az időseknek, akik gyakran már csak emlékeikből élnek, és az őket körülvevő idegen kultúra, idegen nyelv hatására bezárkóznak. Az idősek, demenciában szenvedők egy részét ráadásul azt feltételezve küldik külföldre, hogy már úgysem fogják fel a különbséget.

A német nyugdíjasok kiszervezését végző cégek szerint azonban mégis ez az egyetlen tartható modell az egyre növekvő német idősgondozási igény kielégítésére. Miközben Németországban egyes intézményekben egy gondozó 40-60 emberre ügyel, a németeket Szlovákiába kiszervező egyik cég vezetője szerint külföldön jobb szolgáltatást kapnak. "Nem kitoloncolják őket Németországból, sokan a maguk akaratából jönnek, vagy mert a családjuk tudja, hogy itt jobb lesz nekik" - mondta.

forrás: Link,