NémetAz egyre drágább német idősotthonok helyett Magyarországra és a kelet-európai régióba hozzák Németországból a gondozásra szoruló nyugdíjasokat. Már több ezren vannak Magyarországon, és a következő években még jobban beindulhat az üzlet - írja a Guardian.

Tömegesen küldik Kelet-Közép-Európába az idős és beteg német nyugdíjasokat, mivel Németországban egyre kevesebben tudják megfizetni a drága és munkaerőhiánnyal küzdő idősotthonokat. A helyhiány és a költséghatékonyság miatt már eddig is idős németek ezrei érkeztek Magyarországra, de a közeljövőben valóságos rohamra lehet számítani - írja a Guardian című brit lap.

Az újság riportja szerint Magyarországon 2011-ben több mint 7000 német nyugdíjas élt különböző idősotthonokban, amivel a magyarok vezetik a német "nyugdíjasexport" célországainak versenyét. Csehországban több mint 3000, Szlovákiában pedig mintegy 600 idős németet helyeztek el eddig, de viszik őket Spanyolországba, Görögországba, Ukrajnába, valamint Thaiföldre és a Fülöp-szigetekre is.

A jelenség oka a Guardian szerint az, hogy Németországban az idősgondozás krónikus munkaerőhiánnyal küzd, a német intézményeket eddig is olcsó kelet-európai munkaerővel tartották életben. A rohamosan elöregedő német lakosság miatt azonban a modell így is tarthatatlanná vált. 2050-re becslések szerint minden 15. német állampolgárnak idősgondozásra lesz szüksége, azaz közel 4,7 millió embert kell majd elhelyezniük.