Információink szerint a Jobbik-vezetés által feloszlatott 11 szervezethez saját döntés nyomán további 15 település szervezete csatlakozik. A kizártak ma 18 órakor a miskolci Szent István-szobornál jelentik be döntésüket, és innen postázzák tagkártyájukat Vona Gábornak.


jobbik logo athuzva.jpgnarancs.hu információi szerint folytatódik a borsodi Jobbik bomlása. Nemrég 11 szervezet feloszlatása, további 5 borsodi település jobbikos szervezetének felfüggesztése mellett döntött az országos vezetése. Úgy tudjuk, hogy erre reagálva további 15 szervezet az önfeloszlatás mellett döntött.


Kitört a háború
Az ügy előzménye, hogy Endrésik Zsolt, a párt borsodi elnöke és a párt teljes megyei elnöksége még április közepén lemondott. A hvg.hu akkori információi szerint az Endrésik Zsolt vezette testület „így akarja a pártvezetés (elsősorban Vona Gábor elnök és Szabó Gábor pártigazgató) tudomására hozni, hogy

Szabó Gábor
Szabó Gábor

elegük van a párt alelnökéből, Szegedi Csanádból”. A portál információi szerint Szegedi Csanád helyi szervezetek alapításával próbál őt támogató küldötteket nyerni a megyei tisztújítás előtt. Miután április közepén Endrésikék a megyei elnökség feloszlatásáról döntöttek, Vonáék válaszul kizárták a Jobbikból Endrésik Zsoltot, valamint a két alelnököt, Kisgergely Andrást és Nagyházi Zoltánt. Az események az edelényi majálison folytatódtak, ahol a jelenlévők megzavarták Novák Előd országos alelnök beszédét, Endrésik pedig vaktölténnyel tüzelt egy géppisztolyból.


A Jobbik ezt követően közleményben tudatta: „a helyzet rendezése érdekében” feloszlatja a párt alsózsolcai, bánrévei,
Novák Előd és Szegedi Csanád
Novák Előd (Emőke) &  Szegedi Csanád
hódoscsépányi, kazincbarcikai, királdi, ongai, ózdi, putnoki, sajóbábonyi, szikszói és edelényi szervezeteit, valamint a további kivizsgálásig felfüggesztette a borsodszentgyörgyi, a sajószentpéteri, a sajóvelezdi, a sárospataki és az arlói szervezetek működését. 

És a többiek
narancs.hu úgy tudja: a Jobbikból kizártak – a 15 önfeloszlatás mellett döntő település jobbikosaival együtt – ma 18 órára hirdettek találkozót Miskolcra, a Szent István térre, ahol szimpatizánsaiknak elmondják a rájuk rótt büntetés hátterét. Kisgergely András a rendezvény előtt lapunknak elárulta: a korábban  kizártak és felfüggesztettek mellett Hangony, Kissikátor, Zubogy és Mucsony vezetői már jelezték megszűnésüket, de ugyanígy tett Borsodszentgyörgy és Sajószentpéter elnöksége is. Többen azt ígérték, pár órán belül ugyanezt meglépik. Hozzátette: a helyszínen tudatják a jelenlévőkkel, hogy esélyt sem kaptak álláspontjuk megvédésére, mert az országos vezetés egyértelműen Szegedi mellett tette le a voksot. Ezért a megyei tagság nagyobbik része úgy döntött, visszaadja tagkártyáját és a borsodi zászlókat, majd azokat egy csomagban postázzák Vona Gábor címére. Mindez több száz embert jelent, vagyis ennyivel csökken az országban az eddigi legerősebb jobbikos megyei szervezet létszáma. Kisgergely szerint a kizártak többen lesznek a borsodi települési önkormányzatokban, mint a Jobbik megmaradt tagjai.

Magyar Narancs nyomán