• enszTovább növeli támadásainak intenzitását a Gázai övezetben az izraeli hadsereg szombat éjjeltől. Hivatalos közlés szerint ennek célja, hogy minimalizálják az izraeli csapatokra leselkedő veszélyt „a háború következő szakaszában”.
   
 • Egy mecsetre mért csapást az izraeli hadsereg a megszállt Ciszjordániában. Közlése szerint a Hamász és az Iszlám Jihád egységeit támadták. A halálos áldozatok számát nem közölték.
   
 • ENSZ-közlések szerint 13 ember halt meg, amikor izraeli biztonsági erők hadműveletet hajtottak végre a ciszjordániai Nur Shams menekülttáborban.   

 london

 • Azonnali humanitárius tűzszünetre szólított fel António Guterres, az ENSZ főtitkára egy kairói békekonferencián szombaton. A nemzetközi szervezet szerint a Gázai övezetben a humanitárius helyzet „katasztrofális szinteket” ért el. Izraeli légitámadásban megsemmisült ház romjainál áll egy palesztin férfi a Gázai övezet déli részén lévő rafahi menekülttáborban 2023. október 9-én. Fotó: MTI/AP
 • Izraeli légitámadásban megsemmisült ház romjainál áll egy palesztin férfi a Gázai övezet déli részén lévő rafahi menekülttáborban 2023. október 9-én. Fotó: MTI/AP
   
 • Mohammed Shia al-Sudani iraki miniszterelnök a kairói konferencián azt mondta: a palesztinok „népirtással néznek szembe”, és kórházakban is támadják őket. „Ez teljes egészében háborús bűn”, jelentette ki. Mahmoud Abbas palesztin elnök pedig arról beszélt, hogy „nem fogunk elmenni, hanem a földünkön maradunk.”
   
 • A Gázában lévő orvosok arra figyelemeztettek, hogy 130 koraszülött van életveszélyben az olaj hiánya miatt (amely a kórházakat energiával ellátó generátorok működtetéséhez kell). „A világ nem nézheti tétlenül, ahogy kisbabákat öl meg a Gázai övezetre kivetett blokád”, mondta Melanie Ward, az Egészségügyi Ellátás Palesztinoknak nevű szervezet vezetője. (Az izraeli kormány teljes blokádot vetett ki az övezetre az élelem-, a víz-, a gyógyszer- és az olajellátást tekintve. Tegnap húsz kamionnyi segélyszállítmány ugyan bejuthatott az övezetbe a gázai-egyiptomi határon, de olaj nem volt a szállítmányokban – ezt az izraeli kormány továbbra sem engedélyezi.)   
   
 • Világszerte számos nagyvárosban tartottak tüntetést a palesztinok mellett szombaton. Londonban mintegy 100 ezren vonultak utcára a rendőrség becslése szerint. A tüntetők a háború azonnal befejezését követelték. Transzparenseiken többek között az volt olvasható, hogy „a gázai civilek kollektív büntetése háborús bűn.”
   
 • Az október 7-én kiújult izraeli-palesztin konfliktusban a palesztin Hamász több mint 1400 izraelit ölt meg. A Gázai övezetben végrehajtott izraeli ellencsapásokban több mint 4300 palesztin vesztette életét, a megszállt Ciszjordániában pedig minimum 75 palesztin halt meg az izraeli telepesek vagy a hadsereg támadásaiban.

 • Több tízezer tüntető gyűlt össze az amerikai nagykövetség előtt Londonban, hogy felvonuljanak a nők jogait, sokszínűségét és egyenlőségét ünnepelve.
  tomeg

  A Woman’s March londoni eseményét a hasonló, washingtoni – és a világ többi részén is megtartott – felvonulással szolidaritásban rendezték meg, Donald Trump hatalomra lépésére válaszul. A szervezők kijelentették, hogy több, mint 100 000 ember vett részt a hatalmas felvonuláson, ami a Grosvernor térről indult, és egészen a Trafalgar térig tartott.

  A tüntetők London belvárosában gyülekeztek az esemény előtt napközben – sokaknál házilag készített feliratok voltak, amelyeken a női egyenjogúságra és Trumpra utaló szlogenek voltak. „Utasítsd el a rasszizmust, nyerd vissza a politikát”, „nemet a rassziszmusra, nemet Trumpra”, és a „buta Trump” feliratok is olvashatóak voltak a táblákon. Néhányan cicafüllel a fejükön érkeztek, utalva Trump hírhedt „grab ’em by the p*ssy” kijelentésére.

  tomeg2

  London polgármestere, Sadiq Khan, és felesége, Saadiya a Trafalgar téren voltak, míg olyan hírességek, mint a volt rögbi kapitány Chris Robshaw és a Vasember 3-ban szereplő Rebecca Hall is feltűntek a tömegben. Hall azt mondta, azért csatlakozott a menethez, mert félig angol és félig amerikai, és ha az óceán másik oldalán tartózkodott volna, akkor részt vett volna a washingtoni eseményen is. „A tegnapi egy szomorú és bizonytalan nap volt – szomorú voltam, mert Obama elmegy… És fogalmunk sincs még, ez az új kormány milyen lesz” – tette hozzá.

  trafalgar-squareLink, 300w, Link, 600w" data-sizes="auto" data-eio-rwidth="564" data-eio-rheight="376" />

   Harriet Harman parlamenti képviselő egy barátjával, és az angol-amerikai drámaíróval, Bonnie Geerrel volt kint a meneten. „Szomorú, hogy két választási ciklusú limit van meghatározva, nem?” – mondta Barack Obamára utalva. Geer figyelmeztetett, hogy Trump elnöksége „nem egy vicc”, és hozzátette: „Ez a valóság, és szerintem ez a menet azt mutatja, hogy London megértette ezt.” A szervezők azt mondták, ezt az eseményt az „alapvető jogaink, és a szabadság megvédéséért” hozták létre, „melyet a politikai közelmúltbeli eseményei veszélyeztetnek”.

   

  „Összefogunk, és együtt harcolunk az emberek méltóságáért, és minden ember egyenlőségéért, a bolygónk biztonságáért és egészségéért, és a sokszínű, vibráló közösségünk erejéért.” – írták az esemény weblapján. Azt kérték, legyen ez „egy nemzetközi nap a szolidaritásért való cselekvés jegyében” azon a napon, amelyen Trump átveszi az Ovális Irodát.

  Mikor megkérdezték, miért vesz részt a demonstráción, a jógatanár Arendall Piercey azt mondta az Independentnek: „Felfoghatatlan, hogy 2017-ben egyáltalán ilyen helyzetben vagyunk. Nem élhetünk tovább egy apatikus társadalomban. Lehetőségünk van harcolni a jogainkért a világ minden embere nevében – és kötelességünk is megtenni. Remélem, a mai nap rádöbbenti Trumpot, hogy nem nyomhat el tovább mindenkit, aki nem fehér és nem férfi.”

   

  an114040084london-englandLink, 300w, Link, 600w" data-sizes="auto" data-eio-rwidth="564" data-eio-rheight="376" />

   

  A szintén táblával felszerelt Kim McInally azt mondta, egészen Brightonból jött idáig a demonstráció kedvéért. „A tegnapi napra tekinthetünk úgy is, mint a fasizmus hivatalos újjáéledésére.” – mondta a 32 éves nő. „Az emberi jogok és egyenlőség egyre lentebb és lentebb kerül a fontossági sorrendben.”

  Londonon kívül még több városban is demonstrációt tartanak, mint például Manchesterben, Edinburghban, Belfastban, Liverpoolban és Cardiffban, ahová szintén ezreket várnak.  

  Forrás: Standard 

  Forrás: The Guardian, BBC