Se gáz, se klímacél… Ilyen röviden és tömören lehetne megfogalmazni, hogy mik a terv lényegi elemei, még egy mondattal kiegészítve: a terv rámutat, hogy Németország milyen óriási baklövést követett el, amikor elhitte a Zöldeknek, képesek megoldani a kibocsátáscsökkentést az energiabiztonság fenntartása mellett! Nézzük tehát a részleteket!

Borítóképen: Berlaymont épület, Európai Bizottság (forrás: Flickr via commons.wikimedia.org, szerző: Stephane Mignon, származékos munka: MagentaGreen, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció


  1. Az év végéig Európa 50 milliárd köbméterrel több cseppfolyós gáz behozatalával számol 2022-ben.
  2. További 10 milliárd vezetékeken érkezne Észak-Afrikából, és Keletről.
  3. A fűtés és a hűtés (klímaberendezések) energiamegtakarításából további 14 milliárd köbméter orosz gáz kiváltását javasolják.
  4. Szél- és napenergia projektek megvalósításával 25 milliárd köbméter váltható ki a Bizottság szerint.
  5. Ezen túlmenően – ha tényleg nagyon szorult helyzet alakul ki (márpedig egy teljes leállásnál ez lenne! – a szerk.) – 20 milliárd köbmétert szenes erőművekkel lehetne kiváltani.
  6. Az atomerőművek csúcsrajáratásával pedig további 12,5 milliárd köbméternyi orosz gázt lehetne helyettesíteni.
  7. Bár nem számszerűsítették a megtakarítás mértékét, de a javaslat szerint az acélgyárakat fűtőolajra kellene átállítani.

Külön-külön nem fogunk végig menni minden ponton, de azt gondoljuk, hogy a tervek egy részére nincs ráhatása sem a Bizottságnak, sem a tagországoknak (kevesebb fűtés és hűtés), A szél- és napenergia tekintetében nem gondoljuk, hogy rövid időn belül telepíthető ekkora kapacitás, a szén és az olaj fokozott felhasználása rettenetesen környezetszennyező, ráadásul az olaj esetében lenne egy kérdésünk: az vajon honnan jön?

Ez egészet pedig mintegy megkoronázza az a tény, hogy a fentiekkel együtt is komoly recesszió alakulnak ki Európában, növekvő munkanélküliséggel, és rohanó árakkal, Oroszországnak pedig épphogy csak fájna, ha nem szállítana többet Európába…

Ennyit a tervekről.

 Forrás: Link,