Ukrán katonaPusztító rakétatűz zúdult Ukrajna második legnagyobb városára hétfőn, Harkiv lakónegyedeit az orosz erők támadták ukrán tisztviselők közlése szerint. A civil áldozatok pontos számát még nem tudni, de az első jelentések "több tucat halottat" említenek. Hatalmas orosz konvoj közelít az ukrán főváros felé.

Kijevben is robbanások hallatszódtak, és a légiriadót jelző szirénák is megszólaltak hétfőn az ukrán fővárosban, tudósítottak a helyszínen lévő újságírók.Az ukrán belügyminisztérium este közölte, hogy orosz rakétacsapások lakóházakat találtak el Kijev térségében. A minisztérium Facebook-oldala szerint három ötemeletes épületet rombolt le egy rakétatámadás. A régió állami katasztrófavédelmi szolgálatának szóvivője azt mondta, hogy legalább két embert keresnek a romok alá temetett Bila Tserkva városában.

Műholdfelvételeken az látszik, hogy immár 27 kilométer hosszú orosz katonai konvoj tart az ukrán főváros felé, ahol a civil lakosság ismét óvóhelyeken és a földalatti állomásokon tölti az éjszakát.

Fogy az élelem

Kijevben a háború ötödik napján kinyitottak a boltok, mindenhol sorok álltak.

Egy férfi csalódottan mondja, hogy hiába állták ki a hosszú sort, a szupermarketben nem volt se kenyér, se tojás, se tej. Palackos víz és édesség maradt még a polcokon.

A Harkivban zajló támadások idején ült először tárgyalóasztalhoz az ukrán és az orosz küldöttség Belaruszban. A hétfői találkozótól nem vártak nagy lépést a felek, már az is eredménynek tekinthető, hogy előkészítették a békét célzó egyeztetések folytatását.

A francia elnök, Emmanuel Macron telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és követelte a civilek és a polgári infrastruktúra elleni támadások leállítását. Putyin szerint az ukrán nacionalisták élő pajzsként használják a lakosságot.

Svájc is lépett

Több európai vezető azonnali tűzszünetre szólította fel az orosz elnököt hétfőn.

Svájc félretette a semlegesség hagyományát, és bejelentette, hogy átveszi az Európai Unió által Oroszországgal szemben már bevezetett összes szankciót.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság hétfőn javasolta az orosz és belarusz sportolók kizárását a globális versenyekről. A testület hangsúlyozta, hogy Belarusz részt vett a szomszédos Ukrajna orosz megszállásában.

A FIFA és az UEFA is felfüggeszti az orosz válogatott és az orosz klubok indulását a versenyeken. Az ENSZ Közgyűlése hétfőn rendkívüli ülést tartott, a főtitkár szerint az ukrajnai harcoknak véget kell vetni.

Forrás: Link