2014-09-21-medvegyev-vesti24.jpgDimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a Vesti 24 TV csatornának adott interjújában kifejtette, hogy "Mi korrekt emberek vagyunk. Ha megegyezésre jutunk valakivel, akkor azt betartjuk. Ez kiemelten vonatkozik a latin-amerikai és ázsiai partnereinkre. Ami a nyugati partnereinket illeti, akik közülük vissza szeretnének térni az orosz piacra a szankciók letelte után, a maradékon osztozhatnak. Szerződést bontani senkivel nem fogunk a kedvükért."


Medvegyev hozzátette, hogy "Ezt az árat Európának meg kell fizetnie. Amint a szankciók véget érnek, a kapcsolatunk visszatér a normális kerékvágásba a nyugati cégekkel. Azonban az ázsiai és latin-amerikai partnereink pozíciói változatlanok maradnak a jövőben."

A gázelletásról Medvegyev a következőket mondta: "Jelenleg 130-140 milliárd köbmétert és 200 millió tonna olajat szállítunk Európának. Látható, hogy Európa fontos partnerünk. Innentől rajtuk múlik, hogy megveszik-e az energiahordozóinkat, vagy nem. Amennyiben nem megy túl messzire ez a szankcionálgatás, mi maradunk az európai piacon."

Emlékeztetőül: Oroszország miután a nyugat által mesterségesen generált ukrajnai helyzet miatt szankcionálva lett az EU és az USA részéről, 2014. augusztusában tiltólistára helyezett nyugati importból származó termékeket, főként mezőgazdasági területen. Az orosz választiltások hatékonyságát az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank is megerősítette. A nyugati szankciók az orosz piac ~5%-át érintik a belső termelés megerősítése és a nyugati szállítók lecserélése miatt.