VolnerJanos_zs.jpgCégtemetőben vált fantommá Volner János vállalkozása. Ennél is szomorúbb, hogy a Jobbik alelnök cégével együtt 21 millió forint közpénz is eltűnt. Miután mindezt kinyomoztuk és megírtuk, Volner pert indított az ATV ellen. A bíróság nekünk adott igazat. A per során az is kiderült, mikor és hogyan trükközött Volner.

Tavaly májusban oknyomozó cikkeinkben megírtuk, hogy Volner János Jobbik-alelnök korábban több olyan céget alapított és vezetett, melyek eladásukat követően felszámolásra, törlésre kerültek. Az egyik ilyen vállalkozás a Gavron kft: Volner és felesége 2006 tavaszán, 3 millió forinttal alapították meg a bontással foglalkozó céget, majd 2008. június 3-án eladták.


Mint kiderítettük, a vevő, M. Sz., az „iregszemcsei cégtemető” nevű kiterjedt bűnügy egyik – időközben elítélt – szereplője: a cégtemetőben több száz, tartozással terhelt cég „tűnt el”. Köztük a Volner által alapított Gavron is, amely a Szekszárdi Törvényszék tájékoztatása szerint 12,3 millió forint adótartozással vált fantommá. A vevő százezer forintért vette meg Volneréktól a Gavront.     

„Jól teljesítő, tiszta cég”

Hivatalos iratokkal alátámasztott cikkünk megjelenése után Volner nyilatkozatban közölte: az üzletrészek adásvételekor minden esetben büntetőjogi felelőssége tudatában írásban nyilatkozott arról, hogy az adott vállalkozásának nincs köztartozása.
 
Volner verziója szerint a cégtemetős férfi kereste meg őt azzal, hogy megvásárolná a Gavron Kft.-t. A Jobbik alelnöke azt állította, hogy az eladáskor a Gavron köztartozásmentes, jól teljesítő, „tiszta” cég volt. Hogy ez esetben miért a törzstőke harmincad részéért adták el, az nem derült ki.

Jogi útra terelte

Volner idén februárban pert indított az ATV ellen jó hírneve megsértése miatt. Keresetében azt állította, hogy valós tényeket tüntettünk fel hamis színben.

A döntő kérdés az volt, hogy mikor keletkezett a Gavron köztartozása: Volnerék idejében, vagy az eladás után.

A valóság kiderítése érdekében a bíróság megkereste az adóhatóságot, és kikérte a Gavron kft-re vonatkozó adatokat. A NAV dokumentációjából egyértelművé vált, hogy jóval a cég eladása előtt, konkrétan 2006 és 2007 során keletkezett több mint tízmillió forint adóhiány. Éspedig azért, mert Volnerék jogosulatlanul vontak le általános forgalmi adót.   

A bíróságnak megküldött adóhatósági vizsgálati jegyzőkönyvből kiderül, hogy a Gavron kft 2006 és 2007 során, tehát a Volner házaspár tulajdonlása és Volner János cégvezetése idején öt esetben vont le általános forgalmi adót jogosulatlanul, összesen 10 millió 906 ezer forintot.  

Mindez adóbírságot és késedelmi pótlékot generált. Cégbírósági iratok szerint az adóhatóság összesen 21,4 millió forintot keres a Gavron kft-n.

A Fővárosi bíróság szerdai első fokú ítéletében teljes egészében elutasította Volner keresetét az ATV ellen. A felperes nyilvános bocsánatkérést és 800 ezer forint kártérítést akart.

Volner János nem csak a Jobbik alelnöke, hanem a párt első számú gazdasági szakértője is.

Videó: Link,

 

Volner a cégfantomizálókról

A Jobbik is vizsgálatot folytat a fantomcégekkel kapcsolatban, kiemelten kezelve az offshore ügyeket – mondta Volner János a Corvinus Egyetemen egy gazdasági konferencián tavaly áprilisban. A Jobbik alelnöke hozzátette, akikről bebizonyosodik, hogy céget fantomizáltak, azoknak „esetleg a közvetlen hozzátartozóira is komolyabb hatósági figyelmet kellene összpontosítani.

forrás Link,