orban-vona-qpr.jpgBudapest – Vona Gábor, Szálasi legjobb tanítványa, a magyar hitlerista párt elnöke Orbán Viktor és a Fidesz köpenyéből bújt ki.
A Wikipedián található életrajza szerint Orbán hívta meg saját polgári körébe, ebből csak akkor távozott, amikor a Jobbik alelnöke lett. Vona 2001-ben tagja lett a Fidesznek, és a Fideszt képviselte a Jobbikban.

A Fidesznek szüksége volt a Jobbikra, mert a polgári körökbe gyűjtött radikálisoknak túl liberális volt a Fidesz hivatalos politikája. Közben a Fidesz elfoglalta a Jobbik térfelének nagy részét, és jelenlegi célja az, hogy a hitlerista Jobbikot még jobban a szélre sodorja, hogy saját szélsőjobboldali identitását a politikai középre pozícionálhassa.
Ehhez nyújt segítséget a Hit Gyülekezete és a vasárnapi náciellenes tüntetés.
Németh Sándor és a demonstráció résztvevői a Jobbik eddigi programját Orbán pártjával behúzza középre, ez az álantifasiszta tüntetés célja.


A legtöbb köze a Fidesznek van a Jobbikhoz, miután Vona politikai pályája azzal kezdődött, hogy Orbán Viktor meghívta saját polgári körébe, a Szövetség a Nemzetért Polgári körbe. Orbán ezt mondta a kör tagjairól: “A Szövetség a Nemzetért alapító tagjai a leköszönő miniszterelnök szerint nemcsak figyelemre méltó múlttal rendelkező értékes emberek, hanem egy-egy meghatározó szervezetet is maguk mögött tudhatnak, emellett gyakorlati érzékkel rendelkeznek, “képesek megmozgatni több millió embert”. Az “értékes emberek” egyike volt Vona.

A Jobbik ifjúsági mozgalom feladata volt kezdetben, hogy összekapcsolja a Fidesz és a MIÉP szavazótáborát. Ezt írta a Magyar Narancs: “Tapasztalataink szerint a 2002-es választás előtti időszakban az egyetemeken a Jobbik fontos szerepet játszott a jobboldali érzelmű fiatalok aktivizálásában, a Fidesz és a MIÉP közötti határok elmosásában: az általa szervezett rendezvényeken rendszeres meghívottak voltak mindkét párt vezetői, továbbá a 2001-től a közélet meghatározó szereplőivé váló jobboldali publicisták (bár utóbbiakat a Fidesz-, Fidelitas- és MDF-szervezetek is szívesen látták).”

A Jobbik vezetésében Vona Gábor a Fideszt képviselte. Ezt írta a korabeli Magyar Narancs: “Az ifjúsági szervezet vezetésében a Fidesz sem maradt képviselet nélkül: Vona Gábor alelnök nemcsak a pártnak, de 2002-től az Orbán Viktor által létrehozott Szövetség a Nemzetért Polgári Körnek is tagja volt.”  Ekkor még a Fidesz az “egy a tábor, egy a zászló” jelszót követte, a Jobbik pedig ebben igyekezett segíteni, és az egész jobboldal közötti átjárhatóságot biztosítani.Később nyilvánvalóvá lett, hogy a Fidesz nem tud egyszerre megfelelni a centrumpárti igényeknek és a radikálisabb jobboldali szimpatizánsok elvárásainak, ezért a Jobbik az utóbbi felé mozdult, Vona Gáborral együtt, és a Jobbik párttá válásával az volt a cél, hogy ezt a két tábort két külön tömörülésben fogják össze. A Fidesz mérsékelt politikájával szemben így vált szereppé a Jobbik kritikája, amelyet a polgári körök radikálisabb tagsága is képviselt. Ezzel egy maradt a tábor, de kettő a zászló. A Fidesz később egyre inkább jobbszél felé tolódott, a második Orbán-kormány már szinte a Jobbik programját valósította meg, a különbségek mosódnak el. Miközben a cél az, hogy a Jobbik által lefedett szélsőjobboldalból minél többen visszatérjenek a Fideszbe, a Jobbik pedig már csak a nyíltan hitleristák gyűjtőpártja legyen, a Fidesz a szélsőjobboldali programja mellett is megkülönböztethesse magát a nácizmustól. Gyöngyösi provokációja ezt a lehetőséget teremtette meg.

A Narancs szerint a Jobbik megalakulásakor a Fidesznek még az MDF-Fidesz-Jobbik, a háromosztatú jobboldal volt az érdeke, ezt Stumpf István fogalmazta meg. Ebből a hármasból 2010-ben kivégezték a feleslegessé vált MDF-et a Hit Gyülekezete segítségével, amely ezért egyházi státuszt kapott az azzal járó kedvezményekkel együtt. A Fidesz újabb manőverében, amikor a Jobbikot még jobban szélre tolja, ugyancsak a Hit Gyülekezete nyújt segítséget, méghozzá azzal, hogy a Fidesznek lehetővé teszi, hogy a hitleri ideológiát a liberális balközéppel együtt ítélhesse el, és saját szélsőjobboldali programját a politikai középre pozícionálja. Ezt úgy tudja megtenni, hogy az álellenzéki ATV tulajdonosa, a Hit Gyülekezete átjárást biztosít a baloldalhoz, miután tőle függ a baloldali politikusok szereplése, és a baloldali médiaelit megélhetése. Ezért a segítségért a Hit Gyülekezete lehetőséget kapott arra, hogy a katolikus egyházhoz hasonlóan részt vegyen az iskolabizniszben, amely százmilliós bombaüzlet az egyházi iskoláknak járó támogatások révén. Ennek érdekében szerveződik a Fidesz által irányított “náciellenes” megmozdulás Mesterházy, Bajnai és Rogán fellépésével.

Vona a Fidesz tagja volt. Orbán Viktor hívta be a polgári körébe. A Jobbik vezetésében a Fideszt képviselte. A Fideszből akkor lépett ki, amikor a Jobbik párttá alakult, és Vonát alelnökévé választotta. Később Vona lett a párt elnöke, elfoglalta a Jobbikot, és kiszorította azokat, akik korábban a Jobbik teljes függetlenségének hívei, és fideszellenesek voltak.

A Jobbik és a Fidesz, Vona és Orbán közötti súrlódások látszólagosak, és ne tévesszenek meg senkit.

Az anyapártok és szélsőjobboldali szervezeteik együttműködése mindig konfliktusokkal terhes.
Hitler nemzetiszocialista pártja számára az SA például rendkívül fontos és hasznos szerepet töltött be, de feszültségek mindig voltak, végül a vezetőit le is gyilkolták.

forrás: Link,