pénz.jpgEgyre több pénz áramlik Budapestről Amerikába, a polgári kormány nagyösszegű adományokat ajánl fel különféle amerikai szervezeteknek.

Írtam már korábban arról, hogy a Balassi Intézet 250 ezer dolláros ajándékot (kb. 50 millió Ft) adott a dúsgazdag amerikai Indianai Egyetemnek, az ottani magyar program finanszírozására.  Számos más amerikai programot is finanszíroznak a magyar adófizetők, de azok részleteit nem hozták nyilvánosságra.  (Írásomra nyilatkozatban reagáltak ismert akadémikusok és kutatók.)

Most június 12-én viszont hivatalosan jelentette be a washingtoni magyar nagykövetség, hogy Magyarország jelentős közpénzeket ajánl fel a Kommunizmus Áldozatainak Múzeumának létrehozására. 
A múzeum az amerikai fővárosban, Washingtonban épül majd fel, az összeg nagyságáról szemérmesen hallgat a közlemény. 
A gáláns felajánlást Lee Edwards, a Kommunizmus Áldozatai Emlékmű Alapítvány elnöke köszönte meg a magyar miniszterelnöknek.  Összesen 40-50 millió dollár (8-10 milliárd Ft) szükséges az építkezéshez, és a pénz összegyűjtése “nem lesz könnyű”.
Edwards úr a konzervatív Heritage Foundation nevű szervezet egyik vezető munkatársa.


Nagy a felháborodás. Kathy Megyery a William Penn Társaság angol nyelvű hírlevelében (2012 február) arról ír, hogy az amerikai magyarokat szolgáló intézményekre nem áldoz a budapesti kormány, de bezzeg a Heritage Foundation-t támogatja.  (A William Penn Társaság az egyik legrégebbi amerikai magyar biztosító.)

Megpróbáltam kideríteni, hogy mekkora ajándékról is van szó, és azt is meg szerettem volna kérdezni Edwards úrtól, hogy hogyan fogadhatott el szervezete pénzajándékot attól a magyar kormánytól, amelyik súlyos pénzügyi problémákkal küzd, és IMF hitelért könyörög ugyancsak Washingtonban.  Az anyagilag sokkal jobban álló csehek, vagy szlovákok egyetlen petákot sem ajánlottak fel a múzeumra.

Írtam Edwards úrnak, üzenetet is hagytam az irodájában, de eddig nem válaszolt.  Pedig ő igencsak járatos Budapesten, személyesen tárgyalta meg az ügyet Orbán Viktorral.  (A  fényképen napszemüvegben Lee Edwards úr látható – Horváth János koridős fideszes honatya, és Dán Károly New York-i konzul állnak a magyar miniszterelnök mellett.)

A Heritage Foundation ugyancsak támogatja a budapesti székhelyű Common Sense Society nevű csoport működését,  amelyet Marion Smith, a Heritage munkatársa vezet. 
A szervezetet Stumpf Anna alapította, aki ifjú kora ellenére a washingtoni magyar nagykövetség attaséja, Stumpf István alkotmánybíró lánya.  Stumpf Istvánról pedig az kell tudni, hogy mielőtt nemzeti politikussá vedlett, meggyőződéses kommunistaként az MSZMP Központi Bizottságának munkatársa volt.

Meglepő kapcsolatai vannak a Heritage Foundation-nak!  Erről is meg szeretném kérdezni Edwards urat.

forrás: Népszava nyomán