Szilvásyék szabadlábon - Gulyás József szerint is nagyon kényes a kémügy


Kémügy
Egy sima, egy fordított: Laborc Sándor kint, Galambos Lajos bent, Szilvásy György kint, Püski László bent. Nehezen érthető a Fővárosi Ítélőtábla döntése (Fotó: MH) 


Nemcsak a kémügyet titkosították 2089-ig, hanem a tegnapi ítélet indoklását is, amely szerint Galambos Lajost és az orosz felmenőjű „csuklyás embert”, Püski Lászlót előzetes letartóztatásba helyezte a Fővárosi Ítélőtábla. A volt nemzetbiztonsági főigazgató ügyvédje azt mondta, olyan dolgokról nem beszélhet, amiknek nem szabadna titkosnak lenniük. Szilvásy György és Laborc Sándor továbbra is szabadlábon védekezhet. A nemzetbiztonsági bizottság egykori SZDSZ-es tagja, Gulyás József szerint el kell gondolkodni azon, hogy egy kémkedés gyanújával indított ügyben az ügyészség indítványát a bíróság miért csak Galambos esetében tartotta megalapozottnak.

kém ügy
Egy sima, egy fordított: Laborc Sándor kint, Galambos Lajos bent, Szilvásy György kint, Püski László bent. Nehezen érthető a Fővárosi Ítélőtábla döntése (Fotó: MH) 

Előzetesben az NBH volt főigazgatója

NBH

Harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte tegnap a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa a kémkedéssel meggyanúsított és házi őrizetben lévő Galambos Lajost, és ugyanilyen döntés született „az anyai ágon orosz felmenőjű csuklyás ember”, Püski László, a Zömök Biztonságtechnikai és Kereskedelmi Kft. többségi tulajdonosa esetében. Ugyanakkor a másodfokú bírói fórum a szintén kémkedéssel gyanúsított volt titokminiszter, Szilvásy György és a kémkedés bűnpártolásával meggyanúsított Laborc Sándor esetében helybenhagyta a Fővárosi Bíróság végzését, mindketten szabadlábon védekezhetnek.

Galambost, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatóját szadai nyaralójából már tegnap délelőtt beszállították a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézetbe. Ügyvédje, Molnár Lajos lapunknak így kommentálta a döntést: „Semmit nem mondhatok, mert legnagyobb meglepetésemre még az indoklás is 2089-ig titkos minősítést kapott, miközben szerintem a határozat semmiféle titkot nem tartalmaz. Olyan dolgokról nem beszélhetek, amiknek nem szabadna titkosnak lennie” – tette hozzá. A védő elmondta azt is, Galambos levelet kapott az ORFK-tól, hogy három napon belül személyesen adja le vadászfegyverét, mivel kémkedéssel gyanúsítják. „Úgy látszik, az ORFK-n nem olvasnak újságot, lehet, hogy úgy képzelték, Galambos úr hóna alá kapja a puskáját, besétál vele a Teve utcába, de persze előtte megszökik a házi őrizetből, mert ha nem teszi, ezért is eljárnak vele szemben. Ez már tényleg abszurd” – jelentette ki az ügyvéd.

NATO-tagállamként is nagyon kényes ügy az, amikor egy ország nemzetbiztonságáért felelős vezetőket ilyen súlyos bűncselekménnyel gyanúsítanak meg – kommentálta az ítélőtábla tegnapi döntését Gulyás József. A parlament nemzetbiztonsági bizottságának egykori szabad demokrata tagja szerint azonban azon már el kell gondolkodni, hogy egy kémkedés gyanújában indított ügyben az ügyészség indítványát a bíróság csak Galambos Lajos esetében tartotta megalapozottnak, a másik két felelős vezetővel szemben nem. „Egyetértek Boross Péterrel abban, hogy egy ilyen jelentőségű ügyben az ügyészség nem foghat mellé, lépnie kémkedési ügyben csak akkor szabad, ha a gyanú teljesen megdönthetetlen, mert egy nemzetközi szövetségi rendszerben a következményei is nagyon súlyosak lehetnek annak, ha alapjaiban kérdőjeleződik meg, hogy egy tagállam nemzetbiztonsága nincs jó kezekben” – mondta Gulyás József. Az SZDSZ-ből korábban kilépett politikus szerint az ügy további belső vizsgálatokat igényel, ami akár már meg is történhetett a szolgálatoknál, de a tanulságokat a parlamenti ellenőrzésért felelős nemzetbiztonsági bizottságban is le kell vonni.

Czine Ágnes, a Fővárosi Ítélőtábla büntetőkollégiumának vezetője a végzés tartalmán kívül annyit mondott, a tegnapi ítéleteket 2089-ig titkosították, s minősített adatként a törvény mindenkire kötelező. Így legfeljebb csak kombinálni lehet a történtekről. Ami tény, a tegnap előzetes letartóztatásba helyezett Galambos s a múlt héten rács mögé kerülő Püski László biztonsági cége az NBH-nak is dolgozott, külsősként a humánerőforrás átvilágításában vett részt. A Heti Válasz szerint a Zömök-csapat feladata az volt, hogy hazugságvizsgálatokkal szűrje ki, milyen útvonalon szivárognak ki titkosszolgálati információk az akkor ellenzékben lévő Fideszhez. Mint korábban megírtuk, a Gyurcsány-kormány idején beszállítói voltak a Belügyminisztériumnak, a Honvédelmi Minisztériumnak, a Magyar Nemzeti Banknak, a Miniszterelnöki Hivatalnak, az ORFK-nak, a Malévnak és az ÁPV Rt.-nek is.

 Bán Károly ( MH )