soros_gyorgy_500.jpgTöbb mint félezer milliárd forintnak megfelelő összeggel fogad az amerikai részvénypiacok összeomlására Soros György, a világhírű magyar származású befektető. Ha egy ekkora nagyágyú ilyen mértékű pozíciót épít ki az egyik irányba, az legalább óvatosságra intő jel lehet.

Dollármilliárdokkal fogad az amerikai részvénypiacok összeomlására Soros György. A világhírű, magyar származású befektető az első negyedév vége óta több mint meghatszorozta az amerikai S&P 500 részvényindex esésére játszó pozíciójának méretét.


soros-gyorgy-ceu-gazd-konf.jpg

Soros György, CEU, gazdasági konferencia

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Soros úgynevezett put opciókon keresztül játszik az S&P 500 (pontosabban az indexre szóló, SPDR S&P 500 ETF) mélyrepülésére, melyekből már 2,2 milliárd dolláros (512 milliárd forintos) pozíciót épített ki. Ezzel pedig Soros "családi" alapjának, a Soros Funds Managementnek ez az egyik legnagyobb tőzsdei pozíciója, mely 16,65 százalékát teszi ki az összes kitettségének.

soros_pud.jpg
Forrás: BullionBaron.com

Mi az az opció?

Az opció olyan speciális származtatott termék, ami vételi vagy eladási jogot biztosít meghatározott lehívási áron egy adott eszközre, például részvényre vagy ETF-re. 


Ha például valaki meghatározott díjért cserébe eladási opciót vesz 480 dolláros lehívási árral, akkor az azt jelenti, hogy jogosulttá válik 480 dollárért eladni az adott részvényt az opció kiírójának, aki köteles megvásárolni tőle a részvényt. Ezt az eladási opciót akkor érdemes érvényesíteni - azaz lehívni az opciót -, ha a részvény árfolyama alacsonyabb, mint a 480 dolláros lehívási ár. Ebben az esetben ugyanis az eladási opció megvásárlója 480 dollárért adhat el egy olyan részvényt, ami a piacon kevesebbet (például 400 dollárt ér).


Sorosék pozícionáltsága arra utal, hogy a guru egyre erősebben számít egy nagyobb piaci korrekció bekövetkezésére. Ha egy ekkora befektető ilyen összegekkel fogad az egyik irányba (jelen esetben a mélyrepülésre) az mindenképpen kisebb aggodalomra ad okot. Mivel a Soroshoz hasonló nagyságú befektetők megmozdulásait, véleményeit kiemelt figyelemmel követi a piac, nagyon sokan elkezdhetnek hasonló pozíciókat kiépíteni, gondolva, hogy a milliárdos kisebb valószínűséggel tévedhet.

Emiatt akár az is elképzelhető, hogy Soros fogadása valóban kivált egy kisebb-nagyobb korrekciót a piacon. Biztosra természetesen ebben az esetben sem mehetünk, de érdemes résen lenni. 

Aki Soroshoz hasonlóan az amerikai részvénypiac mélyrepülésére szeretne fogadni, az az Investor Trader kereskedési rendszerében pár kattintással megteheti ETF-ek segítségével. Aki eddig nem találkozott volna az ETF fogalmával, annak álljon itt egy gyorstalpaló ezekről az eszközökről. Ha pedig ennél is többet szeretne tudni az ilyen alapok működéséről, vegyen részt a legközelebb ősszel induló ingyenes oktatásainkon, ahol ezekkel az instrumentumokkal is részletesen foglalkozunk.

Mi az az ETF? 

Az ETF (Exchange Traded Funds) a tőzsdén kereskedett befektetési alap angol nevének rövidítése. Az ETF-ek olyan befektetési alapok, amelyeknek befektetési jegyeit bevezetik tőzsdére, így árfolyama ugyanúgy mozog, kereskedése ugyanúgy működik, mint egy részvénynek. Emiatt a részvényekkel megegyező módon lehet adni-venni az alapot. Rendelkezik például árfolyamgrafikonnal, amelyre érvényesek a technikai elemzés elméletei, s adhatunk rá akár veszteségvágó, úgynevezett stop-loss megbízásokat is.
 
Az ETF-ek általában indexkövető alapok, azaz egy előre meghatározott részvényindex összetételét képezik le pontosan, így egy tranzakcióval megvásárolhatóvá téve az egyébként nehézkesen előállítható nagy részvényportfóliókat. Részvényindex követő alapokon kívül még számtalan egyéb típusú ETF-et meg tudunk különböztetni (például kötvény- vagy nyersanyag ETF-ek). 
 
Ezeknek az alapoknak a kereskedése viszonylag gyors, olcsó és egyszerű, és olyan stratégiákat is meg tudunk velük megvalósítani, melyek egy másik befektetési eszközzel nem, vagy csak nehezebben elérhetőek.

Forrás: Link,