Hír: Von der Leyen: a tartós béke egy illúzió, Putyin csak fegyverkezésre használná fel a tűzszünetet
(Kategória: Közélet-Politika)
Küldte: Sindzse
péntek 01 március 2024 - 15:11:34


Ursula von der LeyenUrsula von der Leyen elnök beszédet mondott az Európai Parlament plenáris ülésén, amelyben hangsúlyozta, hogy határozott választ kell adnia az EU-nak a jelenlegi geopolitikai helyzetre, meg kell erősíteni a tagállamok közötti védelmi együttműködést a NATO-n kívül is, fokozni kell a hadiipar támogatását. Azt is elmondta, hogy az Oroszországgal kötendő tartós béke egy illúzió, Vlagyimir Putyin orosz elnök csak arra használná ki egy tűzszünet idejét is, hogy tovább fegyverkezzen.

Ursula von der Leyen lényegében megkezdte az újraválasztási kampányát, amit jól mutatott a szerdai, az Európai Parlamentben elmondott beszéde. A Európai Bizottság elnöke ugyanis főleg arról beszélt, ami köré a programját is építette: Európa kezdjen el fegyverkezni, és az EU minden létező eszközzel támogassa ebben a tagállamokat. Erősítsék meg az államszövetség szuverenitását, ami egyértelmű utalás arra, hogy készülnek arra, ha újra Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke és ismét magára hagyná a NATO-t.

Von der Leyen különösen Oroszország Ukrajna elleni folyamatos agressziójának fényében tartja ezt fontosnak. Beszédében lerombolta egy esetleges tartós tűzszünet, vagy a békével kapcsolatos illúziókat, hangsúlyozva, hogy Putyin egy újabb háborúra való felkészülésre használná fel az így nyert időt.

( Portálunk megjegyzése: Ez a nő és barátai jelentik a legnagyobb biztonsági kockázatot Európára és az egész világra!
Első sorban ezektől és a hozzá hasonlóktól kell megszabadulnia Európának pusztán azért, hogy békében tudjon élni az európai lakosság! )
Arra utalt, hogy legutóbb, a 2014-es konfliktusban is pontosan ez történt Ukrajnában, amikor tűzszünetet kötöttek.

Kiemelte az általa csak „tekintélyelvűek növekvő ligájának” nevezett országok által jelentett veszélyeket, megemlítve Észak-Korea lőszerszállításait, valamint Irán drónexportját Oroszország számára az ukrajnai háborúban.

Ursula von der Leyen

Von der Leyen kiemelte, hogy Európának sürgősen fel kell ébrednie és készen kell állnia az előtte álló összetett kihívásokra. Szerinte átfogó biztonsági megközelítésre van szükség, kiemelte, hogy fontos az európai választások megvédése a külső politikai beavatkozásoktól, emellett sürgette a veszélyes nyersanyag-függőségek csökkentését és a kritikus infrastruktúrák védelmét.

A küzdelem nem csak a harctéren zajlik, hanem az egész társadalmunkban a zsarnokok legyőzéséről szól

– fogalmazott az EB-elnök. Bár jelezte, hogy Ukrajnában egyre nehezebb helyzetben vannak a védelmi erők, de üdvözölte az európai egységet és az Ukrajna támogatása melletti elköteleződést.

Von der Leyen beszédének középpontjában Európa katonai szuverenitásának erősítése állt, amely szerinte nem jelenti azt, hogy aláásnák a NATO egységét. Üdvözölte Svédország döntését, hogy NATO-tag lehet a magyar parlament jóváhagyása után, de hangsúlyozta, hogy az EU-nak önállóan is képesnek kell lennie a saját védelmére. Az EB-elnök kiemelte a folyamatban lévő erőfeszítéseket, például az Aspides haditengerészeti misszió elindítását a Vörös-tengeren, valamint a tagállamok védelmi kiadásainak növelését.

Azt is pozitív folyamatnak tartja, hogy az Európai Békekeretet és az Európai Védelmi Alapot is megerősítették az elmúlt hónapokban. Dicsérte az Ukrajnának nyújtott pénzügyi és katonai támogatás mozgósítása érdekében tett lépéseket.

Az elnök további intézkedéseket sürgetett, hangsúlyozva, hogy az EU-s fegyveres erők mielőbbi újjáépítésére, feltöltésére és korszerűsítésére van szükség.

Von der Leyen felvázolta az első európai ipari védelmi stratégiára vonatkozó terveket, amelynek célja a közös beszerzések előtérbe helyezése és a széttagoltság csökkentése. Hangsúlyozta a hatékonyabb és kollektívabb költekezés fontosságát, és javaslatokat terjesztett elő a védelmi iparnak az átvételi megállapodások és elővásárlási megállapodások révén történő támogatására. Emellett bejelentette, hogy Kijevben létrehozzák a Védelmi Innovációs Hivatalt, amely szorosabbra fűzi a kapcsolatokat Ukrajnával, és kihasználja az ottani szakértelmet az ipari védelmi innováció terén.

Von der Leyen merész lépésekhez kért támogatást az Európai Parlament képviselőitől, politikai bátorságot kért az európai politikusoktól, és arra szólította fel az Európai Beruházási Bankot (EBB), hogy nagyobb mértékben járuljon hozzá a közös védelmi projektek finanszírozásához.

Szorgalmazta, hogy a következő Bizottságban legyen kijelölt védelmi biztos, és javasolta, hogy vegyék napirendre, hogy a szankciók miatt zárolt orosz vagyon újrabefektetéséből származó hozamokat használják fel arra, hogy katonai felszereléseket vásároljanak Ukrajna számára.

Végül az elnök arra sürgette Európát, hogy vállaljon felelősséget biztonságáért, hangsúlyozva, hogy a bizonytalanság költségei sokkal nagyobbak, mint a lehetséges megtakarítások. Végezetül kijelentette:

Nemzetközi partnereink támogatásával vagy anélkül, de nem hagyhatjuk, hogy Oroszország győzzön. A bizonytalanság, vagyis egy orosz győzelem ára sokkal nagyobb, mint bármilyen megtakarítás, amit most elérhetnénk. Ezért van itt az ideje, hogy Európa lépéseket tegyen.

Forrás: Portfolio.hu

Portálunk megjegyzése: Ez a nő és barátai jelentik a legnagyobb biztonsági kockázatot Európára és az egész világra!
Első sorban ezektől és a hozzá hasonlóktól kell megszabadulnia Európának pusztán azért, hogy békében tudjon élni az európai lakosság!
Ezen hír származási helye: BENDEGÚZ HÍREK
( http://bendeguz.info/news.php?extend.743 )


Adatbázis lekérdezés: 22. Memória használat: 954,512b