Hír: Úgy csal a jobbikos: 12 millió forintnyi adót felejtett el befizetni Volner
(Kategória: Közélet-Politika)
Küldte: Sindzse
szerda 29 május 2013 - 08:01:45


Volner JánosTörölt adószámok, felszámolás, végrehajtás, behajthatatlan köztartozás: többnyire ezek a kifejezések jellemzik a Volner János Jobbik-alelnök nevéhez köthető cégeket. Volner szerint a cég fantomizálók ellen határozottan fel kell lépni, saját érintettségét – milyen meglepő – cáfolja. Jobbik program reloaded: hazudj, lopj, csalj, és fogd ráa nyuszira zsidóra.

Az esti gimnáziumi érettségivel rendelkező Volner Jánost 2012. májusban választották be a Jobbik elnökségébe, és ugyanakkortól lett a párt egyik alelnöke is. Korábban a Magyar Gárda „tisztje” és szóvivője is volt.


Az esti gimnáziumi érettségivel rendelkező Volner Jánost 2012. májusban választották be a Jobbik elnökségébe, és ugyanakkortól lett a párt egyik alelnöke is. Korábban a Magyar Gárda „tisztje” és szóvivője is volt.

Az utóbbi időben pártja rendszeresen őt küldi különböző tévéműsorokba, ahol gyakran fejti ki nézeteit makrogazdasági és pénzügyi kérdésekben is, néhány nappal ezelőtt a Corvinus Egyetemen tartott előadást a magyar gazdaságról. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen – mint magáról írja – „17 éve folyamatosan képzi magát a közgazdaságtan különböző területein”, ráadásul maga is gazdasági szereplő: a Jobbik alelnöke vállalkozóként „jelenleg gyártással, kereskedelemmel és kutatásfejlesztéssel foglalkozik”.

Önéletrajzában a politikus azt írja: „a volt feleségem neve alatt jegyzett cégben kezdtem el vállalkozni”, „ezen kívül már két másik cégben is üzletrésszel rendelkeztem.”

Az atv.hu a cégnyilvántartási adatok alapján kinyomozta, hogy nem három, hanem legalább öt vállalkozás kapcsolódik Volnerhez. E cégek további jellemzője, hogy rövidebb-hosszabb működésüket követően a Cégbíróság törölte őket, ami jellemzően fizetésképtelenség, behajthatatlan adótartozás illetve a cég fantommá válásának megállapítása után következik be.

1999. március 22. és 2004. március 31. között Volner János ügyvezetője volt a Volner Bútor Bt.-nek. A cég tevékenysége irodabútor gyártás volt. Volner ötéves ügyvezetősége időszakából csak két pénzügyi mérleg lelhető fel: 1999-ben 7 millió forintos forgalom mellett 195 ezer forint adózott nyereséget ért el, míg 2000-ben mintegy 8 és fél milliós bevétel mellett 263 ezer forint veszteséggel zárt.

Volner cége 2004. március végén került K. J. tulajdonába. Két és fél hónappal később, 2004. június 10-én az adóhatóság, akkori nevén az APEH Dél-budapesti Igazgatósága bírósági végrehajtást rendelt el a cég vagyonára, majd 2005. október 5-én a Pesti Központi Kerületi Bíróság is ugyanezt tette. 2005. november 3-án a Cégbíróság megszűntnek nyilvánította és végelszámolást indított a Bt. ellen, végül 2010. augusztus 4-én megállapította, hogy Volner egykori cége fantommá vált. A céget 2011-ben törölték a nyilvántartásból.

Prezent Bútor

Hasonló történet esett meg a Prezent Bútorstúdió Kereskedelmi, Gyártó és Szolgáltató Kft.-vel is, amit 2003. augusztus 21-én alapítottak meg. Volner János és felesége 2003. november 19. és 2005. december 1. közötti szerepel a cégjegyzésre jogosultak között. A cég fő tevékenységei között irodabútor gyártás, épületbontás, vakolás és takarítás szerepelt.

A cégbíróság dokumentumai szerint a Prezent Bútorstúdió sem 2004-ben, sem 2005-ben nem vallott be, így nem is fizetett általános forgalmi adót. 2005-re vonatkozóan hiányzott a társasági adó, az egyes adó és járulékkötelezettségek az államháztartással szemben való bevallása is.

Volner és felesége 2005. december 1-jén a hárommillió forinttal alapított céget háromszázezer forintért adta el két vevőnek. Alig egy évvel később, 2007. január 9-én az APEH Pest Megyei Adóigazgatósága végrehajtást rendelt el a cég ellen: az adóhatóságnak több mint egymillió forinttal, a Pest Megyei Cégbíróságnak százezer forinttal tartozott a cég. Mivel azonban az új ügyvezető „eltűnt” – a megadott címen elérhetetlennek bizonyult –, a cég vagyona pedig nem fedezte a köztartozást, decemberben felfüggesztették, 2008 januárjában pedig törölték az adószámát. 2009. október 21-én megszűntnek nyilvánították, decemberben végelszámolást nyújtottak be ellene. A Cégbíróság 2012. július 27-én törölte a céget.

A két – papíron legalábbis – kudarcos vállalkozás nem szegte Volner kedvét: 2006 áprilisában megalapította a Gavron Kft-t. A cég jegyzett tőkéje 3 millió forint volt, fő tevékenységei között pedig vasáru-, festék-, üveg-kiskereskedelem, fém épületelem gyártása, irodabútor gyártása, villanyszerelés, mérnöki tevékenység szerepelt. 2006. május 15. és 2008. június 3. között Volner János volt a cégjegyzésre jogosult személy, a tagok között szerepelt felesége, Volner Beatrix neve is.

2008 nyarán Volner eladta a céget, június 3.-ától új név került a cégjegyzésre jogosult rovatba. Alig fél évvel később, 2009. január 14-én az adóhatóság felfüggesztette a cég adószámát. Erre a lépésre jellemzően akkor kerül sor, ha az adózónak küldött levél két egymást követő alkalommal kézbesíthetetlen, továbbá akkor, ha az adózó nem található a székhelyén, vagy akkor, ha az adózó bevallási vagy adófizetési kötelezettségének esedékességtől számított 365 napon belül felszólítás ellenére sem tesz eleget.

Annak érdekében, hogy megtudjuk, mi történt a Gavron kft-vel, az atv.hu megkereste az ügyben illetékes Szekszárdi Törvényszéket. Tájékoztatásukból kiderült, hogy az adóhatóság 12.359.160 forint köztartozás miatt felszámolta a céget.

A folytatásban a Tolna Megyei Bíróság mint Cégbíróság 2010. május 2-ai hatállyal elrendelte a Gavron Kft kényszer végelszámolását. A kijelölt végelszámoló nem tudott kapcsolatba lépni a képviselővel, vagyonról nem volt tudomása, ezért kérte a Cégbíróságot a felszámolási eljárás lefolytatásának kezdeményezésére. A felszámolás irat és vagyon hiányában 2011. április 28.-án befejeződött, Volner 12 milliós köztartozással terhelt cége fantommá vált.

Építőanyagpláza

Volner 2008. május 7-én alapította meg az Építőanyagpláza.hu Kft-t, melynek 2010 júniusáig volt az ügyvezetője. A cég jegyzett tőkéje 500 ezer forint volt, első székhelye Volner csemői címén szerepelt. A cégbírósági adatokból pénzügyi beszámoló csak 2008-ra vonatkozóan lelhető fel, abban az évben 42 millió forint volt a cég bevétele.

A főtevékenysége szerint új áru kiskereskedelemmel, továbbá bútorgyártással és vakolással foglalkozó cég 2010 nyarán cserélt gazdát és nevet: augusztustól Bara-Topclean Kft.-nek nevezték, az új ügyvezető F. Cs. lett 2010 augusztusáig, majd B.M. következik egy külföldi címmel. A fenti három cég története itt is visszaköszön: Volner távozása után fél évvel, 2011. február 10-én az adóhatóság felfüggesztette a Kft. adószámát, 2012. november 24-én pedig törölte. A Cégbíróság megállapította, hogy a cég és a képviseletére jogosult személyek elérhetetlenek, ezért 2012. augusztus 22-én elrendelték a cég törlését.

Magyar Gárda

A Magyar Gárda Pest Megye Vagyonvédelmi és Szolgáltató Kft. 2008. július 4-én jött létre. A cég főtevékenysége személybiztonsági tevékenység volt, emellett a napilapnyomástól kulturális tevékenységen át testedzési- és politikai tevékenységre is jogosult volt többek között.

A cégjegyzésre jogosultak között szerepel Kiss Róbert, a Magyar Gárda egykori vezetője is, míg Volner Jánost a cég tagjai között találjuk. A cég pénzügyi mérlege egyáltalán nem érhető el.

Az adóhatóság, akkori nevén az APEH Pest megye Hátralék nyilvántartó Osztálya 2009. november 25-én rendelt el végrehajtást a Kft. ellen. A cég adószámát 2010. november 16-án felfüggesztették fel, jogerős törlésének időpontja 2011. január 18-a volt.

Az atv.hu megkereste Volner Jánost is, a Jobbik alelnöke egyelőre nem reagált kérdéseinkre.

A Jobbik is vizsgálatot folytat a fantomcégekkel kapcsolatban, kiemelten kezelve az offshore ügyeket – mondta Volner János a Corvinus Egyetemen egy gazdasági konferencián április végén. A Jobbik alelnöke hozzátette, akikről bebizonyosodik, hogy céget fantomizáltak, azoknak „esetleg a közvetlen hozzátartozóira is komolyabb hatósági figyelmet kellene összpontosítani.”

Frissítve: Volner hétfő délelőtt reagált az atv.hu megkeresésére:

„16 éves vállalkozói tevékenységem alatt több gazdasági társaságban rendelkeztem üzletrésszel, de köztartozással soha nem értékesítettem vállalkozást, éppen ezért természetesen az adóhivatal sem keresett rajtam közpénzt. A későbbi tulajdonosok üzleti tevékenységét nem kísértem figyelemmel. Az adófizetési kötelezettségemnek minden esetben pontosan eleget tettem, a vállalkozásaimnál folyó hatósági vizsgálatok semmilyen hiányosságot nem tártak fel. Vállalkozói tevékenységemet mindvégig törvénytisztelő módon, becsületesen végeztem és ezt a vállalkozásaimnál folyó hatósági ellenőrzések is megerősítették” – írta szerkesztőségünknek küldött válaszában a Jobbik alelnöke.

Mivel pártja, a Jobbik, illetve maga Volner is többször is lándzsát tört a gazdaság fehérítése mellett, illetve a „politikusbűnözők” felelősségre vonásáért, egykori cégei ügyében jobbikos országgyűlési képviselők véleményét tudakoltuk hétfő délután.

Munkatársunk legalább tíz jobbikos képviselőt megszólított, ám senki nem volt hajlandó nyilatkozni. Volt, aki a kérés ellenére nem jött ki a parlamenti patkóból, volt, aki a folyosón rázta le parlamenti tudósítónkat, a kérdést megvárva/meg sem várva. Csak két példa: Gyüre Csaba, az alkotmányügyi bizottság alelnöke azt mondta: nem tud az ügyről semmit, Hegedűs Lórántné, az Országgyűlés jegyzőnője pedig ab ovo nem hajlandó nyilatkozni az atv.hu-nak.

atv.hu, Szlazsánszky Ferenc, Süle Tamara
forrás: rosszabbik.com
Ezen hír származási helye: BENDEGÚZ HÍREK
( http://bendeguz.info/news.php?extend.379 )


Adatbázis lekérdezés: 22. Memória használat: 987,872b