Az egyik legfontosabb személy jelentette be a lemondását a Jobbikban.

szabo_g.jpgSzabó Gábor szinte a semmiből építette fel a pártot - igaz, finoman fogalmazva is sajátos módszerekkel - , de úgy látszik, nem kérnek már a tevékenységéből, mivel mára szervezetileg szinte teljesen lenullázta a Jobbikot.

A párt teljes mélyrepülését jól mutatja, hogy Szabót az a Sneider Tamás válthatja a pártigazgatói poszton, akinek a vezetésével a Jobbik mára Gyurcsány Ferenc egyik segédcsapatává vált.

Bár korábban nem gondoltuk volna, hogy a Jobbikban van lejjebb, de az elmúlt napok eseményei azt mutatják, hogy a teljes megszűnés felé száguld a párt.
Az Origó információi szerint még éppen Szabó Gábor volt az, aki valamelyest helytelenítette a Gyurcsánnyal való abszurd és elvtelen összeborulást.

Bár pályázik Szabó ezután is egy posztra, de úgy tudjuk, pusztán a forma kedvéért, hogy ne tűnjön bukott embernek - ráadásul közismert, hogy arra más jelölt az esélyes.


A legfontosabb háttérembernek számító, nagy befolyással bíró Szabó Gábor távozik a Jobbik pártigazgatói posztjáról. Utóda várhatóan a megbukott pártelnök, Sneider Tamás lesz.

Szabó távozásával a Jobbik egyik legfontosabb láncszeme távozik a párt operatív szempontból nagyon lényeges posztjáról.

Az, hogy a befolyásos ember lemond, azt mutatja, hogy teljesen szétesett az EP-választáson a hat százalékot éppen hogy átlépő párt.
Emellett köztudott: egyre több pártbelinek van elege abból, hogy mára gyakorlatilag Gyurcsány Ferenc fiókszervezetévé váltak.

Bár Szabó Gábor pártigazgatóként elköszön, de maradna a választmány elnöke. Azonban Varga-Damm Andrea szintén pályázik a posztra.

Sneider pozíciója sem biztos még, ugyanis a pártigazgató személyéről az újonnan felálló elnökség fog dönteni.

Szabó Gábor hosszú éveken keresztül a Jobbik kiemelkedően fontos háttérembere volt, egyesek szerint Vona Gábornál is nagyobb hatalma volt. Úgy tudjuk, hogy Szabó Gábor nem támogatta, hogy a Jobbik behódoljon Gyurcsánynak. Távozása ezzel is összefüggésben lehet.20150224szabo-gabor-jobbik.jpg

Szabó nemcsak a pártban, a családjának is szerzett pénzt

Szabó még 1998-ban lépett be a MIÉP XI. kerületi alapszervezetébe, majd a Jobbik Magyarországért Mozgalom megalakításában alapító tagként vett részt, és a párt elnöksége pártigazgatónak választotta. 2007 elejétől részt vett a Magyar Gárda Egyesület és a Magyar Gárda Mozgalom létrehozásának, megszervezésének előkészítésében mint a tíz alapító egyike. A következő években a Jobbik kampányfőnöke volt minden választáson. 

Szabó 2014 után került egyre inkább az érdeklődés középpontjába. 2015 után az Origo több forrása szerint Szabó különösen fontos pénzügyi összekötő lett a Jobbikban.

Szabó korábban is a Jobbik „ügyes embere" volt. Gondoskodott a családjáról is, hiszen még 2016-ban derült ki, hogy a pártigazgató apja, a korábban autószerelőként dolgozó Szabó György is már alapítása óta tevékenykedik a Jobbikban. 2010-ben fővárosi képviselővé választották, 2010-ben és 2014-ben pedig ő írta a párt parlamenti választási programjához a közlekedésről szóló részt.20171019szabo-gabor-jobbik-euzaszlo.jpgSzabo_Gyorgy.jpgSzabó György a közlekedésen kívül az elmúlt években a temetkezés rejtelmeiben is elmélyült tudást szerzett, hiszen ahogy Szabó György akkor a Direkt36-nak mondta, fiának, a pártigazgató Szabó Gábornak „is beszélt a kutatásairól, és ennek hatására a Jobbik-frakció kérte fel", hogy a Jobbik-frakció számára készítsen egy tanulmányt a temetők aktuális kérdéseiről.

Ezért 610 ezer forintot kapott a pártigazgató

autószerelő apja.

 

A pártból eltávolított Novák Elődnek is azért kellett mennie,mert szóba merte hozni egy belső levelezésben a párt korrupciós ügyeit.Akkor azt írták, hogy Novák nem tudhat minden korrupt ügyről, mert Szabó Vona legfőbb bizalmasa, és vele beszéli meg és intézteti el a párt egyre piszkosabb ügyeit is.

Az ÁSZ-büntetést is Szabó hozhatta össze

 Szabó kezén ment keresztül a szintén korrupciós plakátbotrány és a tiltott pártfinanszírozási ügy is, ami miatt az Állami Számvevőszék több mint 600 millió forintra büntette meg a Jobbikot. A Jobbikban sokan Szabót hibáztatták a 2019-es EP-választási összeomlásért.
Ezt követően már nem tudott új lendületet adni a szervezetnek. Mostani lemondása pedig jól mutatja, hogy már semmit nem várnak tőle a Jobbikban. Másrészt pedig minden bizonnyal Szabó is felismerte, hogy nincs sok értelme a DK fiókszervezetében meghatározó poszton politizálni.20180322szabo-gabor-schon-peter-simicska1.jpg

 Egy másik bukott ember

Abban az esetben, ha Sneider Tamás lesz az új pártigazgató, akkor egy teljes mértékben bukott ember kerül a pártigazgatói posztra. Az egykori egri szkinhedvezér 2018-ban állt a párt élére, amikor még 20 százalékon állt a Jobbik.Mostanra egy teljesen jelentéktelen párttá vált azzal, hogy a tavalyi EP-választáson csupán hat százalékot értek el a vezetésével.Azóta gyakorlatilag egyetlen önálló kezdeményezése nem volt.

Sneider a korai kilencvenes évek szkinhedmozgalmának egyik vezetője volt Roy néven. Sneider szerint "16 éves korában beidézték egy ügyben meghallgatásra, ekkor megjelenése (rövid haja, kockás inge és piros hózentrógere) alapján került kartotékjára a bőrfejű jelző".
Egy 1992-ben kelt vádirat szerint Sneider leütött egy bizonyos Farkas Bélát, majd amikor az földre került, kézzel, botokkal és kábeldarabokkal ütlegelni kezdte társaival együtt, végül össze is rugdosták.
A bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.20181024sneider-tamas.jpg

 Náci karlendítés

Sneider eddig utolsó botránya tavaly év elején tört ki. Akkor derült ki, hogy náci karlendítéssel pózolt esküvői fotózásán a Jobbik elnökének felesége. A három évvel ezelőtti felvételeken Sneider Tamás felesége, a Jobbiknak dolgozó jogász kétszer is a hitleri köszöntéssel pózolt a fotósoknak.Összeállításában a Hír TV megmutatta a vőlegény esküvői ültetési kártyáját is, amelyen Sneider keresztneve helyett szkinhed beceneve, a Roy volt olvasható.

Szabó és Sneider bukásával párhuzamosan jól mutatja a Jobbikban uralkodó állapotokat, hogy a pártban most arra büszkék, hogy a Dunaújvárosban induló, de egyébként Budapesten élő jelöltjüket a baloldal teljes mellszélességgel támogatja. Jól látszik, hogy a Jobbik mára egy teljesen identitását vesztett balliberális segédcsapattá vált. A frakcióvezető, Jakab Péter ráadásul szánalmas botrányaival az egyik legkomikusabb magyar politikussá vált.20190128sneider-tamas-osztott.jpg

 Minden karizmatikus politikus távozott a Jobbikból

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője szerint a Jobbik vesztét is az eredményezte, hogy feladták önállóságukat, és mára nyíltan együttműködnek a balliberális pártokkal és Gyurcsány Ferenccel. Ez vezetett a 2018-as pártszakadáshoz és ahhoz, hogy lényegében minden karizmatikus és országosan is ismert politikus elhagyta a pártot. A Mi Hazánk megalakulása újabb pofont jelentett a Jobbik számára, és mindenki számára egyértelművé tette, hogy"az egykori nemzeti párt mára egy bevándorláspárti balliberális formációvá vált, a Jobbik által egykor képviselt értékeket pedig már máshol kell keresni."

Forrás: origo.hu