thumb_staudt_gabor_jobbikos.jpg

Többmilliárdos költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt jelentették fel a Jobbik frakcióvezető-helyettesét, Staudt Gábort és több társát a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF) –tudta meg a PestiSrácok.hu.
A portálunk által megismert feljelentés szerint a jobbikos politikus tagja volt annak a nemesfémekkel kereskedő, a lengyel államnak milliárdos kárt okozó bűnszervezetnek, melyet egykori bizalmasa és tanácsadója, egy volt rendőr alezredes irányított.
Az ügy pikantériája, hogy az ügyészséghez eljuttatott dokumentumban az is szerepel, hogy a bűnbandának Staudton kívül egy másik politikus, R. Sándor Marcell is tagja volt, aki 2014-ben, az MSZP színeiben a baloldali összefogás országos listáján is helyet kapott.

Már a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vizsgálja azt a feljelentést, amit a Jobbik frakcióvezető-helyettese, Staudt Gábor és társai ügyében tett egy magánszemély, aki néhány napja portálunknak adott videóinterjújában is elmondta, hogy a jobbikos politikus egy milliárdokat elcsaló, nemesfémmel kereskedő bűnszervezet tagja volt. A családjával együtt halálosan megfenyegetett férfi a beszélgetés során és a feljelentésében is hangsúlyozta, a bűnbandát a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egykori alezredese, F. László irányította, aki korábban évekig Staudt Gábor bizalmasa és tanácsadója volt. Forrásunk hozzátette: kettejüknek a bűnös úton megszerzett vagyonnal hosszú távú politikai céljaik voltak, többek között az, hogy Staudt “minimum belügyminiszter” legyen, az alezredes pedig legalább az államtitkára.

Milliárdos adócsalás miatt tettek feljelentést Staudték ügyében

A költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt tett feljelentésben az is szerepel, hogy több száz oldalnyi dokumentum áll rendelkezésre az üggyel kapcsolatban.

"A cselekményben különböző szerepkörben részt vevő személyekkel számos beszélgetést folytattam, illetve korábban magam is ennek a csoportnak a tagja voltam. Még akkor is a csoport egyik vezető tagja voltam, amikor az egész költségvetési csalás, mint ötlet felvetődött”

– olvasható az ügyészségre benyújtott feljelentésben, amelyben az is megtalálható, hogy egy P. Bálint nevű férfi vetette fel először, hogy a nemesfém-forgalmazó csapat milyen módon tudna a lengyel állam kárára áfát csalni. Forrásunk a hatóságokkal közölte azt is, hogy „a későbbi bűncselekmény gyanúját felvető cselekmény elkövetői” 2012-től kerültek kapcsolatba vele és akkori üzlettársával, H. Dáviddal, akivel nemesfémekkel foglalkozó céget üzemeltettek a Budapesten:

"H. Dávid mutatta be nekem, nekünk R. Sándort, aki ekkor az NNI aktív állományába tartozott alezredesi rangban. Rajta keresztül ismertük meg dr. F. László nyugállományú NNI-s alezredest. És dr. F. László mutatta be dr. Staudt Gábort, aki ekkor (2012) a magyar Országgyűlésben a Jobbik pártjának színeiben parlamenti képviselő volt”.

Informátorunk az ügyészeknek megjegyezte, hogy Staudték győzködték, képesek lesznek ezt úgy kivitelezni, hogy sose „bukjanak le” és elmondták, hogy a politikai életben komoly terveik vannak, legalább a belügyminiszteri posztig szeretnének eljutni, továbbá elmondták, hogy a Jobbikban Staudt egyre komolyabb szerepre tör és ehhez jelentős anyagi háttér szükséges, „melyet az ilyen típusú áfacsalással gyorsan meg lehetne teremteni” – áll a feljelentésben, amelyben informátorunk arra is kitért, hogy a csalás-sorozatot oly módon tudták kivitelezni, hogy neki 2013 májusában be kellett vonulni a miskolci börtönbe egy korábbi ügye miatt és ezalatt az idő alatt átvették a cége felett az irányítást, melyet illegális irányba tereltek.

Staudt Gábor itt épp a tescós rablóbanda korábbi tagjának, K. Gábornak a bűntársával, P. Jánossal pózol. Fotó: PS

Egy baloldali politikus is tagja lehetett a bűnszervezetnek

Ezt úgy kivitelezték, hogy a már említett P. Bálinton keresztül Staudt Gáborék kapcsolatba léptek a későbbi vásárlóval, akinek a későbbiekben a lengyelországi Legnicában lévő üzletébe szállították ki a több tíz tonna ezüstöt és más egyéb nemesfémeket. A  férfihez 2013 második felében számos alkalommal ki is utaztak Lengyelországba. A megbeszéléseken Staudt, F. László és H. Dávid mint döntéshozók vettek részt – állította a banda kiugrott tagja, hangsúlyozva, hogy bizalmi kapcsolatban volt F. Lászlóval és Staudt Gáborral. Ezt bizonyítja, hogy mindketten elkísérték, amikor be kellett vonulnia a miskolci börtönbe. Miután a férfit átszállították Vácra, Staudt még ott is felkereste:

"Mikor később átszállítottak a Váci Fegyház és Börtönbe, Dr. Staudt Gábor ott is oly módon látogatott meg, hogy nem a szabályos látogató fogadásra jött be hozzám, hanem jelezte a parancsnoknak, hogy élve képviselői jogaival szeretne az Intézetben látogatást tenni, melynek során kérte, hogy a fegyházas szinten lévő 162-es zárkába szeretné megszemlélni az állapotokat. Ez meg is történt, és ott tudtunk találkozni, ahol körülbelül háromnegyed órát tudtunk a zárka sarkába elvonulva beszélgetni”

 

– írta a férfi, aki a feljelentése végén Staudton és a két egykori főrendőrön, F. Lászlón és R. Sándoron kívül még több más személyt is megnevezett, akik a bűnszervezet tagjai voltak. Külön érdekesség, hogy egyikük R. Sándor fia, R. Sándor Marcell, aki 2014-ben az MSZP színeiben felkerült a baloldali ellenzéki összefogás választási listájára is.

 

Halálosan megfenyegették

 

Informátorunk az ügyészeknek azt is megjegyezte, hogy korábban már családjával együtt halálosan megfenyegették, ezért feljelentést tett a rendőrségen.

"Mivel az elkövetők közül többen folyamatosan éles lőfegyvert hordanak magukkal, illetve a magyar alvilág legvadabb, prominens személyeivel állnak napi baráti és üzleti kapcsolatban, így a fenyegetést megalapozottnak tartom. Családom és saját magam biztonsága érdekében a feljelentés megtételéről mind jogászomat, mind a média illetékeseit tájékoztatom arra az esetre, hogy ha a hatóságok a személyemet és hozzátartozóimat ért fenyegetés negligálása okán tragédia történik, akkor senki se védekezhessen azzal, hogy nem volt tudomása az ügyről, a problémáról és a családunkat és minket ért életveszélyes fenyegetésről"

-írta forrásunk.

Vezető kép: MTI