vona gaborMár töb­ben a sze­mébe mond­ták Vo­ná­nak, hogy el­hi­bá­zott­nak és ve­szé­lyes­nek tart­ják a Si­mics­ká­val kö­tött szö­vet­sé­get. Sze­rin­tük sors­döntő hiba volt "csicska-párttá" zül­lesz­teni a Job­bi­kot. Meg­in­dult a szer­vez­ke­dés.

A pártot féltő jobbikosok egyre határozottabban adnak hangot annak, hogy a Simicska-féle szövetség a párt vesztét okozhatja, s nem akarják  ezen az úton bármi áron követni Vona Gábort. Értesülésünk szerint a lehetséges lépésekről a hét végén már egyeztettek is a pártelnököt bíráló politikusok.


Különösen veszélyesnek tartják a tiltott pártfinanszírozás és költségvetési csalás egyre megalapozottabb gyanúját, ami büntetőjogi szempontból is lehetetlen helyzetbe hozhatja a Jobbikot.

Mint ismeretes a NAV költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz  Simicska plakátcégeinél. A gyanú szerint a cégek jóval kevesebb a Jobbiknak biztosított plakáthelyet vallottak be az adóhatóságnak a valóságosnál.

Védhetetlen helyzetek sora

A veszélyt érzékelő józanabb Jobbik politikusok hamar rádöbbentek arra, hogy a párt által nyilvánosan bevallott plakátok száma és a hozzájuk kapcsolt összeg  büntetőjogilag is védhetetlen helyzetet jelent.

Ugyanis a 3 000 plakáthelyért - ezt a párt gazdasági vezetői állítják -  plakátonként 2 hónapra átlagosan összesen 14 214 forintot, azaz napi szinten mindössze 233(!) forintot fizettek.

Ez a szokásos piaci árnak csupán a töredéke. Ha ez igaz lenne, akkor Simicska gyakorlatilag a "nevére vette" a Jobbikot, hiszen saját gazdasági lehetőségeit lényegében ingyen bocsátotta a párt rendelkezésére...

A Vonát bíráló jobbikosok szerint mindez már vállalhatatlan helyzetet jelent, így már túl "rövid a póráz. Többen attól tartanak, - máris terjednek az erről szóló értesülések, - hogy

Simicska - szokásos módszereivel élve - titokban  már jelzálogot jegyeztetett be a pártvagyonra vagy annak egyes elemeire.
Vona Gábor, Simicska Lajos

Milliárdos büntetés jöhet...

Ráadásul súlyos büntetés is fenyegeti a Jobbikot, ugyanis a pártfinanszírozásra vonatkozó törvény szerint  gazdasági társaság nem pénzelhet ily módon sem egy pártot. A pártok gazdálkodásának ellenőrzésére jogosult az Állami Számvevőszék szankcióként emiatt az árkülönbözet 10-szeresének a megfizetésére is kötelezheti őket. Ami akár megroppanthatja a Jobbikot, hiszen a plakátkampány piaci értéke 2 és fél milliárd forintra tehető.

Amennyiben még az áfát sem fizették meg az irreálisan alacsony plakátdíjak után, akkor áfacsalás miatt is büntetőeljárás indulhat Vona Gábor és a párt gazdasági vezetői ellen.

A józanabb Jobbik politikusok szerint ez a hazárdjáték már akár párt létét veszélyezteti, ezért sürgősen lépni kell. Hétvégi tanácskozásukon a reálisan megtehető lépéseket vették sorra, az esetleges pártszakadást, illetve Vona Gábor elmozdítását, vagy lemondásra kényszerítését is beleértve.

forrás: ripost.hu