haboru00.jpegAz Iszlám Állam lövegei ellen hajtott végre légicsapást Erbil közelében az amerikai légierő. A Pentagon közleménye szerint ezekből a tüzérségi állásokból az Erbilt védő kurdokat lőtték, a városban pedig amerikai állampolgárok is tartózkodnak.

Helyi idő szerint reggel hat negyvenötkor két amerikai repülőgép célzott légicsapást hajtott végre a kurdok által védett Erbilt támadó Iszlám Állam (ISIL) ellen Irakban. Az amerikai Védelmi Minisztérium közleménye szerint Erbilben amerikai állampolgárok is tartózkodnak. A közlemény leszögezte, hogy az amerikai hadsereg továbbra is végre fog hajtani célzott támadásokat az Iszám Állam ellen, ha azok amerikai állampolgárokat vagy létesítményeket veszélyeztetnek.


Két F/A18 típusú vadászbombázó az észak-iraki kurd autonóm terület székhelye, Erbil közelében 500 fontos (mintegy 227 kilogrammos) lézerirányítású bombákkal mért csapást az iszlamisták egy önjáró tüzérségi lövegére.

Az Egyesült Államoknak konzulátusa és 40 katonai tanácsadója működik Erbilben.
Az amerikai védelmi minisztérium illetékesei szerint a két harci gép a még júniusban a Perzsa-öbölbe vezényelt George H.W. Bush repülőgép-hordozóról szállt fel, a közel-keleti és a közép-ázsiai térségért felelős amerikai Középső Parancsnokság (CENTCOM) utasítására. A Pentagon a továbbiakban az F/A18-asok mellett a régióban állomásozó F-16-osokat is be fog vetni, a segélyszállítmányokat pedig a Kuvaitban állomásozó repülőgépekkel juttatja célba.

Chuck Hagel Indiában tartózkodó védelmi miniszter kijelentette, hogy az amerikai haderő elegendő hírszerzési információval rendelkezik ahhoz, hogy légicsapásokat mérjen az IÁ egységeire, ha azok az amerikai érdekeket, vagy az Észak-Irak hegyeibe menekült több ezer menekültet veszélyeztetik.

IRAK BOMB

Barack Obama amerikai elnök csütörtök este jelentette be, hogy Irakban engedélyezte az iszlamista szélsőségesek elleni légicsapásokat az amerikai alkalmazottak – a katonák és a diplomaták – védelmében. Emellett a jazidi vallási kisebbség elleni népirtás megakadályozása érdekében humanitárius segítségnyújtást rendelt el. Az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű szélsőséges szunnita fegyveresei a hétvégén súlyos vereséget mértek a kurd erőkre, és mintegy félórányi autóútra közelítették meg Erbilt. Több tízezernyi jazidi hívő a Szindzsár környéki hegyekbe menekült.

A légicsapások az Egyesült Államok első katonai műveletei lesznek Irakban azóta, hogy 2011 végén, nyolcévi háborúskodás után kivonta onnan a csapatait. Hetekkel ezelőtt Obama több száz katonai tanácsadót küldött Irakba és megerősítette az amerikai diplomáciai képviseletek védelmét. Csütörtöki televíziós beszédében az elnök egyúttal azt is leszögezte, hogy nem fog ismét amerikai harci alakulatokat küldeni Irakba és nem hagyja, hogy az Egyesült Államokat újabb háborúba rángassák bele.

forrás: Link, nyomán