Jobbik neveldeÉvtizedes, ismert tény, hogy az ELTE BTK HÖK politikailag elkötelezett szervezet – vezetőit előbb-utóbb a Jobbikban, illetve mindenféle zsíros önkormányzati, parlamenti pozíciókban láthatjuk viszont.

Aki nem hiszi, annak alant található egy rakat név, forrásokkal, fotókkal

Megengedhetetlen, hogy Garbai Ádám HÖK-elnök BTK-s oktatók ellen lép fel pusztán azért, mert szóba mertek állni a Hallgatói Hálózattal. Érthetetlen a HÖK által alkalmazott kettős mérce akkor, amikor az egyetemnek ebben a pillanatban is van ugyanis olyan oktatója, aki aktívan pártpolitizál: a nem is olyan rég alakultMagyar Tavasz Mozgalomegyik alapító tagja például az aStummer János, aki úgy tanít a BTK-n a legnagyobb zavartalansággal, hogy mindeközben 2008 óta a Jobbik Magyarországért Mozgalom Ifjúságpolitikai Kabinetjének vezetője, 2010 őszétől pedigönkormányzati képviselő Budapest Erzsébetvárosban. Szávay Istvánegykori HÖK elnök pl. újabban a Jobbik parlamenti képviselője. Nemes László későbbi elnök is teljes nyíltsággal volt elkötelezett párttag (a 2009-es EP-választások estéjén aktív HÖK-elnökként tűnik föl az eseményről készített “Jobbik Híradó”-ban elődje mellett a párt főhadiszállásán),

Jobbikos HÖK Garbai Szávay
Szávay István és kegyeltje Garbai Ádám ELTE BTK HÖK

Garbai Ádám jelenlegi elnök pedig követi elődeinek remek hagyományait. Nem csoda, hiszen Nemes azutódlása körüli versenybenszemrebbenés nélkül rúgott ki bárkit bármilyen pozícióból, amennyiben az ellene helyezkedett. A lista közel sem teljes, de nem gondolom, hogy ennél több bizonyítékra lenne szükség.

AZ ÁJK HÖK frissen néz per elé elszámolási gondok miatt (szintén szép jobbikos hagyományaik vannak), a BTK-n pedig évek óta teljes nyilvánosság mellett, zavartalanul a Jobbik az úr. Kifejezetten vicces ezek után, hogy az egyetem vezetése tényleg képes úgy csinálni, mint akit meglepnek a legfrissebb botrányok.

Vona Gabor ELTE BTK
Vona Gábor a Jobbik elnöke
ELTE BTKTiszta víz a pohárba

2013.02.20. 19:11 Jobbiknevelde

A honlapot azért hoztam létre, hogy az ELTE BTK-ra járó diákok számára nyilvánvalóvá tegyek néhány kérdést. Magam is tagja vagyok a szervezetnek, anno kifejezetten azért indultam, hogy ezt az egész maffiát felderítsem.

Igen, tényleg listázták a hallgatókat származásuk szerint (link lentebb, névvel-címmel), majd ezt az egészet sikeresen elhányták olyan helyre, ahonnan kikerülhetett az internetre.

Igen, ez komoly dolog, nem lehet legyinteni rá.

Igen, a HÖK vezetése valóban évek óta jobbikos, a szervezet elsődleges feladata pedig a párt utánpótlásának biztosítása.

Igen, a Jobbik regnálása valóban az egyetem hallgatólagos beleegyezésével történik, nem csak itt, de az ÁJK-n is.

Igen, tényleg szerveznek jó bulikat, meg jó arcok, meg nem zsidóznak nyilvánosan, de nem ez az ismérve annak, hogy egy szervezet mennyire működik jól, vagy hogy mennyire szalonképes valaki. Ez maximum azt mutatja, mennyire jó politikusok. Lehet, hogy éppen azért nem kapsz kolit évek óta, mert valaki anno elkönyvelt nemkívánatosnak.

Nem, ettől még nem minden HÖK-ös tapsikol nekik, vannak köztünk rengetegen, akik változtatni akarnak a dolgokon.

Nem, a HÖK vezetése nem fog önkritikát gyakorolni, addig tagad majd, míg van benne szusz.

Az oldal másodsorban azért készült, hogy tavasszal le tudjuk váltani Kovács Dávid Attilát, az angol-amerikai IK jelenlegi vezetőjét, illetve hogy a közelgő BA-s választások kapcsán megszüntessük a Jobbik teljes és minden egyebet felőrlő teljhatalmát. A párt valószínűleg mindig is jelen lesz az egyetemen (hiszen van nekünk egy történelem szakunk), de támogatottságuk nem kicsit van felülreprezentálva a HÖK-ben, ezen pedig változtatni kell, teret kell adni másoknak is.

Háttér

Évtizedes, ismert tény, hogy az ELTE BTK HÖK politikailag elkötelezett szervezet – vezetőit előbb-utóbb a Jobbikban, illetve mindenféle zsíros önkormányzati, parlamenti pozíciókban láthatjuk viszont. Aki nem hiszi, annak alant található egy rakat név, forrásokkal, fotókkal

Megengedhetetlen, hogy Garbai Ádám HÖK-elnök BTK-s oktatók ellen lép fel pusztán azért, mert szóba mertek állni a Hallgatói Hálózattal.

Stummer János
Stummer János ELTE BTK
egyetemi tanársegéd
http://lis.elte.hu/stummer/

Érthetetlen a HÖK által alkalmazott kettős mérce akkor, amikor az egyetemnek ebben a pillanatban is van ugyanis olyan oktatója, aki aktívan pártpolitizál: a nem is olyan rég alakult Magyar Tavasz Mozgalom egyik alapító tagja például az a Stummer János, aki úgy tanít a BTK-n a legnagyobb zavartalansággal, hogy mindeközben 2008 óta a Jobbik Magyarországért Mozgalom Ifjúságpolitikai Kabinetjének

szavay-istvan5.jpg
szavay-istvan2.jpg
szavay_istvan.jpg
Szávay István
Volt HÖK elnök.

vezetője, 2010 őszétől pedig önkormányzati képviselő Budapest Erzsébetvárosban. Szávay István  egykori HÖK elnök pl. újabban a Jobbik parlamenti képviselője. Nemes László későbbi elnök is teljes nyíltsággal volt elkötelezett párttag (a 2009-es EP-választások estéjén aktív HÖK-elnökként tűnik föl az eseményről készített "Jobbik Híradó"-ban elődje mellett a párt főhadiszállásán), Garbai Ádám jelenlegi elnök pedig követi elődeinek remek hagyományait. Nem csoda, hiszen Nemes az utódlása körüli versenyben szemrebbenés nélkül rúgott ki bárkit bármilyen pozícióból, amennyiben az ellene helyezkedett. A lista közel sem teljes, de nem gondolom, hogy ennél több bizonyítékra lenne szükség.

AZ ÁJK HÖK frissen néz per elé elszámolási gondok miatt(szintén szép jobbikos hagyományaik vannak), a BTK-n pedig évek óta teljes nyilvánosság mellett, zavartalanul a Jobbik az úr. Kifejezetten vicces ezek után, hogy az egyetem vezetése tényleg képes úgy csinálni, mint akit meglepnek a

Staudt Gábor Jobbik
Staudt Gábor
("tyukodi pajtás" Jobbik)

ELTE ÁJK HÖK volt elnöke

legfrissebb botrányok.

A baj sajnos már régen túlnőtt az olyan triviális problémákon, hogy éveken keresztül a BTK-s gólyatábor valamennyi bulija (2011-ig bezárólag) a szervezőség kifejezett kérésének megfelelően rendszeresen vesszentrianon jellegű nemzeti blokkal zárult (pedig véleményem szerint ez már önmagában megérne egy misét), hanem eljutottunk oda, hogy "ha a HÖK visszaélt a diákok adataival, az már nem is egyetemi, hanem rendőrségi ügy". (Fábri György rektorhelyettes). A lista immár nevekkel, személyes adatokkal is kikerült a netre, az pedig kevéssé valószínű, hogy a botrányt kirobbantó ATV lenn volt volt a gólyatáborban, elkérte volna valamennyi gólya személyes adatait, illetőleg ezzel együtt ismerik pl. a régi a HÖK-ösök beceneveit, akik mára már nem is tagok.

Az akár kommentek nélkül, akár azokkal együtt létező listákban maximálisan személyes adatok vannak, így ha azokhoz valóban 150-200 hallgató is hozzáférhetett a HÖK irodájában, az már önmagában is aggályos.

Bővebben az anglisztikáról

Az alábbi fotókon Kovács Dávid Attila, az angolos érdekképviselet vezetője látható.

kda.jpgkda2.jpg

  • A tanároknak hónapok óta nincs hozzáférésük egyetlen működő fénymásolóhoz sem, a végletekig túlterheltek, a Neptun bevezetése adminisztrációs katasztrófát okozott, az egyetemet pedig a pénzügyi összeomlás és autonómiájának elvesztése fenyegeti. Természetesen mindezekkel semmi probléma, nem kell velük foglalkozni, az viszont botrány, hogy bizonyos oktatók szóba mertek állni a Hallgatói Hálózattal. A status quo szent és sérthetetlen, a HÖK vezetés legnagyobb problémája pedig újabban az, hogy ezeket a renitens oktatókat kirúgassák az egyetemről, a jobbikos tanárok aktív pártpolitikai szereplése viszont a legkevésbé sem aggályos. Nem mondom, hogy ez kettős mérce… ja de, mondom.

  • Dávid soha nem volt úgy igazán angol szakos: történelem alapszakot végzett anglisztika minorral, jelenleg pedig a tanári MA-n hallgató, így vajmi kevés rálátása van az alapszakosok problémáira. A pozíciók pedig természetesen arra valók, hogy halmozzuk őket: a történelem szakosat is aktívan képviseli, így egyébként sem csoda, ha nem marad energiája az angolos feladatokra.

  • A gólyatábor után kikérdeztek minket a később beszervezendő gólyákról, megfigyelés alá vonták valamennyi gólyatáboros csapat által létrehozott, valamint az évfolyamok által használt facebook-csoportot, monitorozva az éppen aktuális közhangulatot (valamint ezeken keresztül elérve a hallgatók személyes profiljait). A tájékoztatás, segítségnyújtás persze maradt a mi feladatunk.

  • Valamennyi érdemi feladatot más emberek végeznek helyette: a kommunikációt, a tanulmányi ügyeket, a rendezvényeket mind más szervezi, a tanszékekkel való kommunikációt pedig együtt végezzük.

  • Aktívan politizál a Jobbikban, valamint tagja a Magyar Tavasz Mozgalomnak (a Jobbik diákokat célzó szervezetének). Az ilyesmi akkor is elfogadhatatlan lenne, ha bármely másik pártban működne ekkora elánnal.

  • Tehetséges, szorgalmas diákok helyett a saját maga által kiválasztott, könnyen irányítható emberekkel igyekszik megtölteni a szervezetet: az MA-s választások körül tapasztalt apátiát kihasználva bekerült nem egy olyan ember az érdekképviselők közé, akik megválasztásuk óta sem csináltak semmit, és tulajdonképpen senki nem is tudja róluk, hogy kik ők, és mit keresnek itt.

Dávid egy jövőbeni jobbikos pártpolitikus, aki azt a szerepet kapta az aktuális HÖK vezetéstől, hogy a szervezet továbbra is a Jobbik "értelmiségi" holdudvarának neveldéje maradjon, nyilvántartsa a potenciálisan beszervezhető hallgatókat, illetve jelentse a még megmaradt független képviselők tevékenységét. Döntse el mindenki, alkalmas-e ezen pozíció betöltésére akár szakmai munkája, akár egyéb szempontok alapján.

Mi, hallgatók évek óta próbálunk kikecmeregni ebből a mocsárból, ez viszont jelentős bázis nélkül gyakorlatilag lehetetlen. A HÖK elnöke ugyanis a saját maguk által írt alapszabály alapján egyedüli hatáskörben vonhat meg szinte bárkitől bármilyen pozíciót, így a legutóbbi vezetőségi választások is végül abba fulladtak, hogy Nemes László akkori elnök mindenkit kirúgott maga körül, akiről egyáltalán felmerült, hogy nem a Jobbik-utódlást támogatja (Garbai Ádámot). Nyilvánvaló, hogy a HÖK vezetése előbb harapná le a saját lábát, minthogy lemondjon, vagy beismerjen bármit is. A választások során kell érvényre juttatni akaratunkat, hogy a bekerült képviselők az első adandó alkalommal olyan vezetőket válasszanak, akik nem azzal vannak elfoglalva, hogy ki milyen családból jött közülünk.

Ne szavazz olyan jelöltre, akiről nem tudod, kicsoda. Érdeklődd meg a hátterét, tudd meg, kik ők, miért dolgoznak. Terjesszétek ezt az oldalt, beszéljünk a témáról, mert nem szabad hagyni, hogy az ország legszínesebb, legismertebb bölcsészkarát olyan emberek képviseljék, akik a saját hatalmuk bebetonozásán kívül egyébbel nem foglalkoznak.

Update: Felfüggesztették az ELTE BTK HÖK működését 

forrás: Link, / Link,