pi_hatalma.jpgAz egyik portálnak sikerült kiperelnie a Magyar Államkincstáról azokat az elszámolásokat, amiket a tavaly országgyűlési választások után nyújtottak be egyéni képviselőjelöltek az egymilliós költségvetési támogatásuk lepapírozására.

A közzétett elszámolások alapján kevesen vették komolyan a feladatot. Van olyan persze, aki több tucat sorban részletezte a költéseit, pár ezer forintos kiadásokat is felsorolva. De a többség megoldotta azzal, hogy egyetlen szerződéssel elintézték az egymillió elköltését. Mirkóczi Ádám, Heves megyei képviselőjelölt ezt például így oldotta meg: a Rabó Plusz Kft.-vel reklámra kötött egymilliós megállapodást. De a jobbikosok általában a Mester-Ker Kft.-vel szerződtek.


Ez volt még az az időszak, amikor a fideszesek a Simicska Lajoshoz köthető Publimonttal és Mahírral szerződtek, a szocialisták pedig a baloldalinak tartott ESMA-val. Ez ma már több ok miatt sem így lenne, nemcsak Simicska gecizése, hanem amiatt sem, mert Orbán Viktor barátja, Garancsi István azóta megvette az ESMA-t. Ha idén lenne választás, alighanem pont fordítva szerződne a két nagy párt. De tavaly még Hiller István is kénytelen volt simicskás plaktáhelyeket venni 273 ezer forintért, ahogy jobbikosok is szerződtek a nagy piaci fölényben lévő Mahir Cityposterrel.

Az Átlátszó adatfeldolgozása felszínre hozott pár igazán ügyes elszámolást. Így Béres József, a Magyar Gazdaság Párt jelöltje például szinte csak üzemanyagszámlát adott le, vegyesen benzinről és gázolajról, de volt is miről: állítása szerint március 3-a és 25-e között minden nap tankolt, volt, hogy naponta többször is. Csenger-Zalán Zsolt, Pest megyei fideszes jelölt 724 ezer forintért vett Ball golyóstollat; Lukács László György, a Jobbik jász-nagykun-szolnoki jelöltje a keret egyharmadát jogi tanácsokra költötte. De például Subicz István, a Seres Mária-féle SMS hevesi jelöltje 50 ezer forintért számolt el táplálék-kiegészítőt, és gyógyszert is vett támogatásból. De elköltött 480 ezer forintot adatgyűjtésre az internet kampányhoz, magára a kampányra már csak a felét költötte.  Lovas Ildikó, a Haza Nem Eladó Mozgalom Párt jelöltje az Excalibur Bt.-től vett 400 ezer forintért tíznapos kommunikációs képzést.

Harrach Péter 381 ezer forintot fizetett művészeti tevékenységéért a Balázs Fecó tulajdonában lévő Újjászületés 60 Művészeti Kft-nek.
Vona Gábor nem volt ennyire szerencsés, ő megpróbálta elszámolni Koi Eszter hastáncos előadását, de az államkincstár erre nemet mondott.

 
 Vona: "Soha nem jártam homokos bárban, de bármiféle egyéb vagy heteroszexuális irányultságú night clubban sem. Soha nem próbáltam semmilyen kábítószert, még füves cigit sem. Soha nem volt kapcsolatom semmiféle szexuális mássággal. Soha nem volt kapcsolatom prostituálttal. Semmiféle erőszakos vagy törvénytelen dolgot nem követtem el. Soha senkitől, sem magánembertől, sem a közjavakból semmit nem loptam." - írja Vona Gábor a Facebookon Terry Black bejegyzésére ("Semjén Szájer Vona - a többieket nem sorolom mert lesz még alkalom") reagálva. Nos, ahogy Vona Gábort, úgy engem sem kérdezett senki, mégis hadd mondjam el, hogy - az amúgy szintén 1978-as születésű - Vona Gábor fenti mondatait olvasva újra világossá vált számomra, mennyi mindenben különbözünk. Ennyit szerettem volna mondani. Több, mint amit az egész érdemelne, de megtettem.

vona