vas-zoltan-jobbik.jpgUkrán és szlovák alvilági figurák segítségével egy 60 milliós kamionszállítmányt nyúlt le Vas Zoltán, a Jobbik volt országgyűlési képviselőjelöltje, aki 2013 tavaszáig a Magyar Nemzeti Gárda vezetőhelyettese is volt. A gárda állománya úgy tudja, azért tűnt el, mert beteg rokonát ápolja. Valójában előzetes letartóztatásban van.

Egyebek mellett különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben elkövetett csalással gyanúsítja a rendőrség Vas Zoltánt, aki 2013 tavaszáig a Magyar Nemzeti Gárda vezetőhelyettese, a 2010-es parlamenti választáson pedig a Jobbik XVI. kerületi szervezetének elnöke, egyben a párt kerületi országgyűlési jelöltje volt. Több forrásból is megerősített információnk szerint Vas Zoltán és társai – egy Vologya nevű ukrán alvilági figura segítségével – még 2013 nyarán egy kamionnyi cipőt nyúltak le.


vas zoltan

A gyanúsítás szerint 2013 tavaszán Cs. Tamás Vas bűntársainak, K. Ferencnek, B. Zsoltnak és J. Barnabásnak elmondta: korábban volt egy fuvarozó cége, ismeri „a szállítmányozások rendjét”, tehát azt, miként tudnának lenyúlni egy kamionnyi árut. Ehhez azonban szükségük volt egy „ikresített kamionra”, valamint hamis cégpapírokra és személyi okmányokra (az ikresítés lényege, hogy egy létező jármű valós vázszámával látnak el egy ugyanolyan színű és típusú lopottat, hamisítanak hozzá külföldi okmányokat, és így szereznek hozzá magyar rendszámot és forgalmit). K. Ferenc beavatta a tervbe Vas Zoltánt. A volt jobbikos ezután felvette a kapcsolatot a szlovák Ladislav Vojtkóval, akitől azt kérte, szerezze meg a hamis okmányokat. Vojtkónak végül a már említett ukrán, Vologya adta el az ikresítéshez” szükséges hamis külföldi rendszámtáblákat, a hozzájuk tartozó hamis forgalmikkal, cégpapírokkal, személyikkel, de az ukrán még SIM kártyákat és telefonokat is adott. Mindezért Vojtkó hétezer eurót fizetett az ukrán gengszternek. 

2013. augusztus elején aztán találkozott egymással K. Ferenc, Vas Zoltán és Vojtko. Utóbbi Vasnak átadott egy táskát, benne egy laptoppal (rajta a hamisított cégpapírokkal), három darab telefonkártyát és kettő mobiltelefont. Vas Zoltánék ezután egy logisztikus ismerősükön keresztül megszervezték a fuvart: egy körmendi cég raktárából 6488 pár cipő szállítására kaptak szállítmányozási megbízást. Augusztus 8-án Vas Zoltán felhívta Vojtkót és közölte vele, hogy másnap Körmenden kell felrakodni a szállítmányt. Vojtko a hamis rendszámtáblákkal és forgalmival már meg tudta szervezni a másnapi rakodást. Hajnalban Budapesten átadta Vasnak a szükséges iratokat, majd nem sokkal később meg is érkezett a fővárosba az áru. Vasék vesztét az okozta, hogy amikor elkezdték árulni a cipőket, összevesztek egymással. Miután lebuktak, a 60 milliót érő áruból nagyjából húszmilliónyi kár térült meg.

 

Vasnak egyébként nem ez az egyetlen büntetőügye. Azzal is gyanúsítják, hogy 2012 decemberében egy budapesti cég telephelyéről többedmagával lenyúlt egy ötvenmillió forint értékű Volvo munkagépet. Ezenkívül hitelsértéssel vádolják, azt a bűncselekményt a vád szerint még 2010-ben követte el.

Vas Zoltán a 2010-es parlamenti választáson a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje volt.

"A Jobbik az a párt, amely végre ki meri mondani az igazságot, valódi rendszerváltást akar, a politikai bűnözés felszámolását és teljes elszámoltatást. Ilyen közegben – úgy érzem, – érdemes politizálni "

– így indokolta egy interjúban, hogy miért éppen a Jobbik színeiben indult. Ebben a 2010-es videóban pedig arról beszélt, hogy miként lett kényszerpolitikus:

Vas a párt XVI. kerületi szervezetének az elnöke volt egészen 2011 tavaszáig, de a Magyar Gárdába is belépett.

Miután a Jobbikot otthagyta, a gárda egyik utódszervezetben, a Magyar Nemzeti Gárdában (MNG) bukkant fel.

Úgy tudjuk, az MNG-ben azt híresztelik róla, azért tűnt el egy ideje, mert egy vidéken élő, súlyosan beteg rokonát ápolja. A valóság azonban az, hogy Vas Zoltán jelenleg előzetes letartóztatásban van a szombathelyi börtönben.   

Cikkünk megjelenése után a Jobbik pártigazgatója, Szabó Gábor ezt a levelet küldte el az Indexnek:

"Vas Zoltán már 2011-ben kilépett a Jobbikból, s minden párton belüli tisztségéről lemondott. Így a Jobbik nem követhette nyomon magánéletének alakulását. Ha igazak az ellene felhozott vádak, akkor reméljük, hogy a törvény teljes szigorával sújt le majd az ilyen bűnözés útjára lépett személyekre függetlenül attól, hogy mely politikai pártnak volt a tagja az illető. A Magyar Nemzeti Gárda, amelynek sokáig vezetőhelyettese volt, valamint a Jobbik között vezetői szinten már 2011-től megromlott a kapcsolat – részben az ő tevékenysége, vezetői mentalitása miatt. Vas Zoltán a terhére rótt bűncselekmény idején, 2013 nyarán már a Jobbik lejáratására szerveződő Magyar Hajnal bizniszpárt előkészítésében, szervezésében volt benne. Most már értjük miért volt kénytelen olyan gyorsan felhagyni vele, ugyanis a mai napig nem volt tudomásunk arról, hogy előzetes letartóztatásba került, s ott is van lassan másfél éve."

forrás: Link,